Ő a hadsereg új főparancsnoka

Ő a hadsereg új főparancsnoka

Kim Dzsong UnKim Dzsong Un

A hadsereg főparancsnokává nevezték ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki ezzel hivatalosan is a kelet-ázsiai kommunista ország 1,2 milliós haderejének első számú vezetője lett, tovább erősítve a nemrég elhunyt apjától, Kim Dzsong Iltől örökölt hatalmát.

A kinevezésről a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának Politikai Bizottsága döntött pénteki ülésén a KCNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint. Kim Dzsong Unt a phenjani kormány és a hivatalos sajtóorgánumok már számos címmel ruházták fel apja, Kim Dzsong IL eddigi észak-koreai vezető december 17-i halála után. Egy csütörtöki phenjani katonai díszszemlén például az észak-koreai kommunista párt és a hadsereg új “legfelsőbb vezetőjeként” méltatták.
    
A hadsereg főparancsnoki tisztségének hivatalos átvétele egyértelműen arra utal, hogy a Kim fiú gyorsan megszilárdítja hatalmát Észak-Koreában. A hadsereg fontos szerepet játszik az észak-koreai rendszer fenntartásában; a másik hatalmi központ az ország egyetlen pártja, a Koreai Munkapárt.

A nemzetközi közösség szorosan figyelemmel követi a hatalomátvételt az észak-koreai kommunista államban, amelyet Kim Ir Szen – Kim Dzsong Un nagyapja – 1948-ban alapított meg, s amelyet azóta a Kim család vezet. Észak-Korea pénteken figyelmeztette a rivális, tőkés Dél-Koreát, hogy Kim Dzsong Un irányítása alatt se várjon politikai változást Phenjantól, vagyis nem változik a Szöullal szemben ellenséges észak-koreai magatartás.

Kapcsolódó cikkek