„Még nyitott a vajdasági kérdés”

„Még nyitott a vajdasági kérdés”

Jelko KacinJelko Kacin, fotó: vajma.infoAz Európai Parlament szerbiai kapcsolata szerint a vajdasági kérdés nyitott marad mindaddig, amíg az észak-szerbiai tartománynak nem biztosítják a megfelelő politikai, közigazgatási és gazdasági autonómiát.

A VajdasagMa hírportál szerint Jelko Kacin az újvidéki Dnevnik című lapnak nyilatkozva elmondta, a vajdasági kérdés 1989 óta, amikor is megszüntették a tartomány autonómiáját, folyamatosan napirenden van. A tartomány szerinte az elmúlt 25 év téves politikai irányultságának és stratégiájának áldozata, és nyilvánvaló, hogy “a sebtében meghozott 1989-es alkotmánymódosítási döntés nagy kárt okozott nemcsak Vajdaságnak, de egész Szerbiának”.

“A vajdasági alaptörvény elfogadásával a dolgok kezdtek elmozdulni a holtpontról, de még nagyon sok a tennivaló. Az alkotmánybíróság döntése után, amellyel Vajdaság 23 illetékességét megszüntették, mind nyilvánvalóbbá válik a szerb nyilvánosság számára is, hogy az alkotmányt meg kell változtatni” – mondta Jelko Kacin. Hozzátette, hogy Szerbiának modern alkotmányra van szüksége, amely decentralizációt tesz lehetővé, hogy Szerbia a polgárok államaként határozza meg magát, ahol a helyi önkormányzatok átvállalhatják a felelősséget a gyorsabb fejlődésért.

Kapcsolódó cikkek