Dubrovnik, Horvátország, fotó: Luciann Photography/pexels.com

Pozitívra javította Horvátország adósosztályzati kilátását az S&P

Pozitívra javította Horvátország adósosztályzati kilátását az S&P

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Horvátország államadós-osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy a horvát gazdaságnak előnyére válnak az Európai Uniótól érkező jelentős értékű finanszírozások, és az euróövezeti tagság is erősíti a gazdaság növekedési potenciálját.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításával egy időben megerősítette Horvátország “BBB plusz/A-2” szuverén adósminősítését.

Ha a cég a jelenlegi “BBB plusz” szintről felminősíti a hosszú futamidejű horvát államadósság besorolását, Horvátország átkerül az elsőrendű “A” osztályzati kategóriába.

Az S&P Global Ratings a horvát osztályzati kilátás javításához fűzött indoklásában kiemelte, hogy Horvátország a 2022-2024-es időszakban 10 milliárd euró finanszírozáshoz jut a koronavírus-járvány következményeinek felszámolására Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett uniós helyreállítási alapból, és e folyósításból 6 milliárd euró – az éves horvát hazai össztermék (GDP) csaknem 12 százaléka – vissza nem térítendő adomány formájában érkezik. Horvátország emellett több mint 12 milliárd eurós további finanszírozást kap az Európai Unió többéves pénzügyi keretéből – hangsúlyozza a hitelminősítő.

A horvát kormány hagyományosan megfontolt költségvetési politikája alátámasztja az S&P Gobal Ratings azon várakozását, hogy az államháztartási hiány a 2024-2026-os időszakban a GDP-érték 2 százaléka alatt marad.

A cég előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért horvát államadósság-ráta 2026-ig 54 százalékra csökken a tavaly mért 60 százalékról.
A hitelminősítő kiemeli, hogy Horvátország euróövezeti csatlakozásával megszűntek a devizakockázatok, mivel zéró közelébe csökkent az államadósság devizában fennálló hányada. Az S&P Global Ratings hangsúlyozza, a kilátás pozitívra javítását indokolja az elmúlt tíz évben végbement gazdasági konvergencia is, amelynek nyomán Horvátországban az egy főre jutó hazai össztermék tavaly az EU-átlag 73 százaléka volt a 2013-ban mért 60 százalék helyett.

Kapcsolódó cikkek