Prága, forrás: pixabay.com

Ő is indul a cseh államfőválasztáson

Ő is indul a cseh államfőválasztáson

Andrej Babis volt kormányfő és az ellenzéki ANO mozgalom elnöke vasárnap bejelentette, hogy indulni fog a januári csehországi államfőválasztáson.

“Végül is úgy döntöttem, hogy belevágok. Ez azt jelenti, hogy indulni fogok a Cseh Köztársaság elnöki tisztségéért”

– nyilatkozta Babis a kereskedelmi Nova televízióban.

Andrej Babis vasárnap délután hosszabb idő után hivatalosan találkozott Milos Zeman államfővel, akinek második elnöki mandátuma jövő márciusban lejár. Zeman a hatályos szabályok szerint újra már nem indulhat az elnöki tisztségért. A Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban, a cseh államfők vidéki rezidenciáján lezajlott több mint egyórás találkozóról sem az elnöki iroda, sem Babis nem nyilatkozott. A korábbi közlések szerint az ANO mozgalomnak hétfőn kellene hivatalosan bejelentenie, kit indít a januári elnökválasztáson. Andrej Babis a televízióban azt mondta, hogy döntéséhez hétfőn kérni fogja az ANO mozgalom elnökségének támogatását. Ha azt megkapja, felkéri a mozgalom parlamenti képviselőit, támogassák jelöltségét. A törvény szerint ehhez vagy ötvenezer választó, vagy húsz parlamenti képviselő, vagy 10 szenátor aláírása szükséges.

A volt kormányfő nyilatkozatában hangsúlyozta, elsősorban a cseh emberek érdekeit kívánja védelmezni.

“Mikor azt látom, milyen rosszul működik a kormány, mennyire nem segít az embereknek, mennyire nem akcióképes, úgy döntöttem, hogy indulok”

– mondta az ellenzéki politikus, aki jelölésének hivatalos bejelentését már több hónapja lebegtette.

Csehországban az államfőt tíz éve közvetlenül a lakosság választja meg. A választás január 13-ra és 14-re van kiírva. A győzelemhez egy jelöltnek a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kell megszereznie. Tekintettel a nagyszámú jelöltre, ez nehezen teljesíthető feltétel, ezért két hét múlva január 27-én és 28-án a két legtöbb szavazatot kapott jelölt újra megméretteti magát. Ekkor az nyer, akik megkapja a szavazatok egyszerű többségét. Október végéig több mint kéttucatnyi ember jelentette be, hogy indulni kíván a januári elnökválasztáson. Nyolcan már a hivatalos bejegyzéshez szükséges támogatást is megszerezték.

Kapcsolódó cikkek