fotó: pixabay.com

Létezik egy titkos lista terrorgyanús személyek nevével

Létezik egy titkos lista terrorgyanús személyek nevével

Reinier van Zutphen holland nemzeti ombudsman hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen módon kezeli a terrorgyanús személyek titkos listáját.
Az ombudsman amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy a polgárok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a nevük szerepel a listán, nem tudják, hogyan kerültek a listára, és azt sem, hová fordulhatnak ezzel kapcsolatos kérdéseikkel.

Közölte, hogy egyesek akkor tudják meg, hogy regisztrálták őket, amikor nem engedélyezik belépésüket egy idegen országba, vagy például külföldön őrizetbe veszik őket. Hozzátette: a listán szereplőket hivatalosan “szélsőséges nézetekkel” vagy “terrorista szimpátiával” rendelkezőként tartják nyilván, márpedig ez komoly következményekkel járhat az életvitelükre nézve.

Az ombudsman azt vizsgálja, hogy a kormány megfelelően kezeli-e ezeket az adatokat, ugyanis ha egy személyről szóló információ a külföldi hatóságokkal való adatmegosztás során bekerül más rendszerekbe, még a kormány számára is bonyolult eltávolítani.

Minden érintettnek “állampolgárként feltételeznie kell, hogy a kormány gondosan kezeli az adatait. Különösen akkor, ha az illető maga sincs tisztában azzal, hogy adatait megosztják. A listán szereplő személyeknek is tudniuk kell arról, hogy szerepelnek a nyilvántartásban, és a hatóságoknak intézkedniük kell hiba esetén. Ennek pedig az a feltétele, hogy az érintetteknek tudniuk kell, kihez fordulhatnak segítségért” – hívta fel a figyelmet Reinier van Zutphen.

Kapcsolódó cikkek