forrás: pixabay.com

Hogyan hatott az európai országok gazdaságára a koronavírus-járvány?

Hogyan hatott az európai országok gazdaságára a koronavírus-járvány?

Differenciált a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés az euróövezetben. Erről beszélt a Halmai Péter egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában, amelyben a magyar gazdasági intézkedésekről is szót ejtett.

Halmai Péter szerint egyes, strukturális problémáktól szenvedő mediterrán országokban és például Franciaországban is az átlagot meghaladó lesz a visszaesés.

Emellett csak részleges lesz a kilábalás 2021-ben ezekben az országokban, miközben tovább nő az amúgy sem csekély államadósságuk.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató szakértő szerint a gazdasági visszaesés hátterében a keresleti és a kínálati sokk együttes hatása játszik szerepet, ennek enyhítéséért az államoknak többletkeresletről kell gondoskodniuk, és életben kell tartaniuk a megmenthető munkahelyeket.

Kitért arra, Magyarországon az ipari termelés áprilisban több mint 30 százalékkal csökkent, azóta azonban javult a helyzet, az autógyárak ismét termelnek, és újraindult a csaknem 400 000 embernek munkát adó turizmus is.

Halmai Péter a magyar költségvetési politikában az önkorrekciós képességre hívta fel a figyelmet, példaként említve, hogy bár a rövidített munkaidő magyarországi bevezetése kezdetben nehézkesen indult, a gazdasági szereplők kérései alapján többszöri módosítással olyan rendszert sikerült kialakítani, amely ma már több mint 150 ezer ember munkahelyének megőrzését segíti.

Kapcsolódó cikkek