Az Európai Parlament épülete Strasbourgban

Európai Parlament: a méltányos szociálpolitika kulcsfontosságú a gazdasági helyreállításban

Európai Parlament: a méltányos szociálpolitika kulcsfontosságú a gazdasági helyreállításban

Az EP képviselői csütörtökön nagy többséggel megszavazták azt az állásfoglalást, amely a méltányos szociálpolitikát helyezi előtérbe az európai uniós tagállamoknak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság helyreállítását előkészítő terveiben.

A képviselők úgy vélik, hogy bár a 2021-es európai szemeszter – amelynek keretében felügyelik a tagállamok államadósságára és költségvetési hiányára uniós szinten vonatkozó előírások betartását – szorosan kapcsolódik az uniós helyreállítási alap végrehajtásához, azonban a tagállami gazdasági reformokban a szociális jogoknak ugyanolyan jelentőséget kell tulajdonítani, mint a makrogazdasági célkitűzéseknek.

“A megfelelően megfizetett, tisztességes munka, az esélyegyenlőség és a stabil szociális jóléti rendszerek nélkülözhetetlen elemei a fenntartható és társadalmilag igazságos Európai Uniónak”

– hangsúlyozta állásfoglalásában az EP.

A képviselők kiemelték, hogy a tagállamoknak részletes leírást kell benyújtaniuk az Európai Bizottsághoz arra vonatkozóan, hogy nemzeti reformtervük hogyan járul hozzá a szociális jogok európai pillérének megvalósításához, köztük a “minőségi” munkahelyteremtéshez, az oktatáshoz és a készségfejlesztéshez vagy a nemek közötti egyenlőséghez. Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a közleményében kiemelte, rendkívül fontos az európai szemeszter eredeti céljának megőrzése: ez ad keretet a tagállami költségvetések és gazdaságpolitikák európai szintű összehangolásához. A képviselő sikerként értékelte, hogy az állásfoglalás nem fogalmaz meg a jogszabályokban foglaltakon túlmutató, ideológiai feltételeket, és elismeri a nemzeti színtér szereplőinek, azon belül is a nemzeti parlamenteknek a szerepét.

“Az EP végre egyszer elismerte az arányosság és a szubszidiaritás fontosságát”

– fogalmazott a képviselő.

Véleménye szerint az is fontos, hogy az EP kimondta, hogy a válságos időkben sem lehet lemondani a felelős költségvetési gazdálkodásról.

“A munkahelyteremtéshez és növekedéshez egyaránt szükség van köz- és magánberuházásokra, valamint strukturális reformokra is, mert a fenntarthatóság nem csak környezeti, hanem gazdasági kérdés is. A versenyképességet és az egységes piacot meg kell erősíteni, hiszen ez az európai szociális modell fennmaradásának záloga”

– húzta alá Győri Enikő.

A képviselő azt is sikerként könyvelte el, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások során a “jogállamiság nevű politikai fegyver” nem került bele az európai szemeszter programjába.

“Ehelyett az uniós költségvetést védő feltételességet emeli ki a szöveg, ami helyénvaló, hisz az adófizetők minden eurócentjét csakis a szabályoknak megfelelően és hatékonyan szabad felhasználni”

– zárta gondolatait a Fidesz politikusa.

Kapcsolódó cikkek