A volt izraeli kémfőnök és az iráni atomprogram

A volt izraeli kémfőnök és az iráni atomprogram

iráni atom elleni támadásOstobaságnak tartaná az iráni atomprogram elleni esetleges katonai támadást az izraeli hírszerzés, a Moszad volt főnöke, Meir Dagan.

Egy ilyen támadás az egész térséget lángba boríthatná, miközben nem tudna véget vetni az iráni atomprogramnak – mondta az izraeli katonai rádió közlése szerint Dagan, aki idén januárban adta át a Moszad vezetését utódjának, Tamir Pardónak. A volt kémfőnök szerint nehéz lenne hatékony támadást indítani az iráni atomlétesítmények ellen, mert azok szétszórtan helyezkednek el. Ráadásul egy katonai akció nem pusztán Iránnal, de valószínűleg Szíriával is háborút robbanthatna ki.

Meir Dagan

Meir Dagan

Dagan véleménye némileg ellentmond az izraeli vezetés hivatalos álláspontjának. Benjámin Netanjahu kormányfő ugyanis azt hangoztatja,bahhoz, hogy Irán lemondjon atomprogramjáról, szükség van a katonai akcióval való fenyegetésre. Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, de a Nyugat és Izrael ezt kétli. Dagan egyébként már tisztsége átadásakor is hasonló nézeten volt. Januárban úgy vélte, hogy az Irán elleni támadás csak utolsó lehetőségként jöhet számításba, s egyelőre még nem tart itt a világ, mert a teheráni vezetésnek 2015 előtt nem lesz atomfegyvere.

Kapcsolódó cikkek