Zöldül, szépül az ország

Zöldül, szépül az ország

üvegházban

Rosta Gábor főiskolai tanár, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a kihasználatlan önkormányzati tulajdonú területeken kialakított, általában ezer négyzetméteres kertek egyenként 25-30, panellakásban élő családnak adnak lehetőséget, hogy kétkezi munkával belekóstoljanak a “mini gazdálkodás” örömeibe. Véleménye szerint azonban jóval többről van szó, mint néhány kilogrammnyi saját ültetésű zöldség termesztéséről, e városi kertek ugyanis a közösségi élet újraindításának színterei is. Itt ugyanis megkerülhetetlen az együttműködés, a növényvédelem, a földcsere, a trágya beszerzése, az elültetendő magvak kiválasztása, a kútvízzel való spórolás közös feladat – említett példákat a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a részvevők tolerancia-készsége is sokat csiszolódhat. Rosta Gábor elmondta, hogy Budapesten elsőként a XIX. kerületi önkormányzat ismerte fel, néhány millió forintos támogatással és területek átadásával több tucatnyi kispesti lakos életminőségén javíthat. Az egyesület közreműködésével létrehozott első, 26 kis egységből álló mintakert után két újabb “zöld szigetet” alakítottak ki.

A kispesti példát a III. kerületi önkormányzat követte, finanszírozta a békásmegyeri lakótelepen két éve működő “Békási kert” megépítését. A bekerített, rendben tartott, egyenként hét négyzetméternyi parcellák látványa a környékbeliek kertészkedési kedvét is meghozta, jelenleg az Árpád fejedelem úti lakótelepén áll előkészítés alatt egy újabb közösségi “zöld sziget” – ismertette az egyesület vezetője. Szentendrén – amennyiben sikerül a megállapodás az önkormányzat és az egyesület között – a püspökmajori lakótelepen valósulhat meg közösségi kert. E helyek iránt mindenhol nagy az érdeklődés, a Békási kertnél például hetven jelentkező várja, hogy parcellához jutva bekerülhessen a közösségbe – mondta Rosta Gábor.

A Zsigmond Király Főiskolán válságmenedzsmentet oktató szakember tájékoztatása szerint a közösségi kert mozgalom a világ több nagy városában szó szerint virágzik, New Yorkban például több mint 1400 ilyen kertészetet tartanak számon. A városi mezőgazdaság ezen szigetei főként a világháborúk idején terjedtek el, amikor az élelmiszer-ellátás bizonytalanná vált. Londonban, Berlinben és más metropolisokban azóta is sok ezer embernél a városi létforma részévé vált az önkéntes mezőgazdasági munka ezen formája – mondta Rosta Gábor.