forrás: pixabay.com

Ekkor kezdődik a SopronFest

Ekkor kezdődik a SopronFest

A kilencnapos programsorozatban kulturális, gasztronómiai és turisztikai események várják a látogatókat városszerte. Ezt ismertették a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Sopronban.

Lobenwein Norbert, az esemény egyik alapítója elmondta, hogy a hazai fesztiválkínálatban a SopronFest új színfoltot jelent, mert nem nyáron rendezik és mert egyfajta “urbán” fesztivált álmodtak meg. Hozzátette, az eseményhez sok helyi partnert találtak, köztük a Soproni Egyetemet, amely tíznapos programsorozattal készül a fesztiválra.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora úgy fogalmazott, fontos, hogy a soproni fiatalok, az egyetemisták tudjanak szórakozni, kapjanak élményeket és szeressék a várost.

Ennek jó eszköze a SopronFest, amelynek részként 33 programot valósítanak meg. A programok egyik fő helyszíne a Botanikus kert lesz, ahol minden nap más-más témájú vezetést indítanak magyar és angol nyelven. A belvárosban április 21. és 30. között zajlik majd a SopronJÓLfest elnevezésű program, amelynek részeként egyebek mellett a belváros földszinti ablakaiban az egyetem művész tanárainak és hallgatóinak munkái lesznek láthatók.

“Az Esterházy palotában jótékonysági képárverés lesz, a Lőverekben pedig közösségi festést tartanak majd”

– sorolta.

Farkas Ciprián, Sopron (Fidesz-KDNP) polgármestere arról beszélt, hogy a város minden támogatást megad az esemény lebonyolítására. Jó kezdeményezés, hogy Sopron nem maradhat fesztivál nélkül – mondta, hozzátéve, hogy a korábban, a Volt fesztivál ideje alatt megszokott fesztiválhangulat nem marad el sem a belvárosban, sem a koncerteknek helyet adó Lőverekben.

Váncza Panna, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a hivatalos megnyitó április 27-én lesz a Fő téren Charlie-val, majd DJ-k veszik birtokba a Tűztorony erkélyét.

A hosszú hétvégén a Fő téren a Soproni Sörnapok részeként pénteken Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert erre az alkalomra alakult Sziámi Karma nevű produkciója lesz hallható, szombaton a 34. Sportgála után a Tánc világnapján táncházat tart a Szalonna és Bandája. Később a Fajkusz Banda és a Sopron Táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl várja a gyerekeket, Járai Márk pedig önálló programmal készül. Április 28. és 30. között a Lőverekben Azahriah, a Carson Coma, a Follow the Flow, az Ivan & the Parazol, az On the Low csapatai, Lil Frakk, a WellHello, Beton.Hofi, a Halott Pénz, Krúbi, a Valmar, a World is Mine dj-i, Metzker Viki x Yamina, Jauri, JoerJunior, a Margaret Island, a Punnany Massif, a ByeAlex és a Slepp, a Tankcsapda, Majka, Dzsúdló, a Necc Party , a Quimby, az Analog Balaton, a Bohemian Betyars és Lovasi András, valamint a Pogány Induló lép színpadra.

Váncza Panna elmondta, hogy második alkalommal rendezik meg a Telekom Podcast Festet, ezúttal három helyszínen, a Liszt központban, a Búgócsigában és a Kultúrpresszóban.

Az ART-programok részeként egyebek mellett Kiss Tibor, a Quimby frontemberének kiállítását, Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című tárlatát és Lobenwein Tamás fotóművész életmű-kiállítását lehet majd megtekinteni további helyi alkotók munkái mellett. Vendéglátóhelyek és éttermek kedvezményekkel és speciális menükkel várják a karszalaggal rendelkezőket, az Erhardt Étteremben például április 29-én Rácz Jenő Michelin-csillagos séf készül ünnepi menüsorral, de különféle boros programok is indulnak soproni és környékbeli pincék szervezésében.

“A SopronFest kínálatát mindezek mellett több színházi és irodalmi programelem, valamint különféle vezetett túrák is színesítik”

– mondta Váncza Panna.

Fülöp Zoltán, a fesztivál másik alapítója azt mondta, hogy Mutasd meg Sopront! címmel arra biztatják a helyieket és a Sopronban járt turistákat, hogy rövid videókban mutassák be a várost, mutassák meg a számukra legkedvesebb helyeket.

Kapcsolódó cikkek