Antioxidáns a fiatalságért

Antioxidáns a fiatalságért

Bizonyára már mindannyian hallottuk az antioxidáns kifejezést. De hogy mi is ez valójában, az igen egyszerű és mégis összetett. Egyszerű megfogalmazás szerint késlelteti az oxidációd. Íme pár ok, amiért ez fontos lehet az egészségünk és fiatalságunk megőrzésében.

Mi az az antioxidáns?

Az antioxidánsok az élő szervezetben és a táplálékban található természetes vagy mesterséges vegyületek, amelyek megvédenek bizonyos vegyületeket az oxidáció ellen. Továbbá semlegesítik a szabad gyököt, amelyek a sejtek öregedéséért felelősek. A szabad gyökök nagy mennyiségben károsíthatják a sejteket és szöveteket, ezért van szükség a semlegesítésükre.

antioxidáns
az antioxidáns

Oxidációs folyamat

Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben energiafelszabadító folyamat során szabad gyökök keletkeznek, amelyek előidézhetik az öregedést és a megbetegedést.

Miért veszélyes a szabad gyök?

– Ha egy sejtmagban károsítják a DNS-t, az rákos megbetegedéshez is vezethet.

– A verőérfalba beépülve szívbetegséget, trombózist, szélütést vagy érelmeszesedést okozhat.

– Továbbá immunzavart, szürke hályogot, ízületi gyulladást és korai öregedést eredményezhet.

Miben található természetes antioxidáns?

C-vitamin: megerősíti az immunrendszert, megelőzi az influenzát, védi az ereket és segíti a vas felszívódását

Előfordulás: ananász, brokkoli, csipkebogyó, eper, fekete ribizli, kivi, narancs, papaya, pirospaprika, zöldpaprika, zöldségek

brokkoli

a brokkoli nem csak egészséges, de finom is és a rákmegelőzésben is segít

E-vitamin: védi a sejteket a károsodástól, megvéd az szív- és érrendszeri megbetegedésektől, véd a rákos sejtek ellen

Előfordulás: búzacsíra, diófélék, édesburgonya, gabonafélék, hüvelyesek, lenmagolaj, magvak, olívaolaj, szójabab

Szelén: működteti a hasnyálmirigyet, lassítja a szövetek elöregedését, rugalmassá teszi a testet

Előfordulás: avokádó, barna rizs, brokkoli, csirke, diófélék, fokhagyma, hal, hús, lazac, tejtermékek, tenger gyümölcsei, zöldségfélék

Béta-karotin: immunerősítő, látásjavító, bőr védő és színező, megőrzi a nyálkahártyák egészségét

Előfordulás: brokkoli, édesburgonya, kelkáposzta, mangó, pirospaprika, sárgabarack, sárgadinnye, sárgarépa, zöldpaprika

Q10 koenzim: növeli az ellenálló képességet, védi az izmok egészségét, látásjavító

Előfordulás: burgonya, édesburgonya, lucerna, spenót, szója.

Kapcsolódó cikkek