forrás: pixabay.com

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok

A vasárnapig tartó programsorozat pénteki, ünnepélyes megnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szekszárdi bort méltatta.

Gulyás Gergely a rendezvény fővédnökeként a Béla király téren mondott köszöntőjében azt mondta, büszkék lehetünk arra az útra, amelyet a magyar bor az állami borászatok “borzalmas minőségű borai” óta a rendszerváltozást követő három évtizedben bejárt. Ma már kiváló magyar borokat fogyaszthatunk,

“Szekszárdon a bőség zavarával küzdünk, a fehér-, rozé- és vörösborok terén is”

– tette hozzá.

“Nehéz lenne vitatni, hogy a vörösborok között a legjobbak Szekszárdon vannak”

– jegyezte meg.

Úgy vélte, Magyarország két kiemelkedő, vörösboros régiója, a villányi és a szekszárdi között a versenyt Szekszárd nyeri.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke többek között arról beszélt, hogy a szekszárdi borvidéken 2100 hektáron 14 ezer tonna szőlőt szüretelnek, és csaknem 100 ezer hektoliter bort állítanak elő. Az Európai Unióban a vörösborfogyasztás csökken, tízezer hektár kivágását tervezik.

A szekszárdi tőkéket a bor fogyasztásával lehet megmenteni.

A város történelmi főterén összegyűlt, több száz fős közönséget köszöntötte Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa, Horváth István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a programot Gyurkovics János (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere nyitotta meg. Az alpolgármester átvette az idén Szekszárd város borának választott bor egy palackját is a Szent Gaál Kastély és Borház 2021-es kékfrankosából, amelyet Posevitz Ilona birtokvezető mutatott be.

A néhány programmal már csütörtökön elkezdődött szüreti napok a város legnépszerűbb kulturális, borgasztronómiai rendezvénye.

dén mintegy negyven színpadi produkció, több kiállítás, valamint 28 szekszárdi, két tolnai borvidéki pincészet és két pálinkaház várja a közönséget.

Kapcsolódó cikkek