fotó: pixabay.com

Befogadó játszótér nyílt Kőbányán

Befogadó játszótér nyílt Kőbányán

Lovas tematikával, akadálymentes játékelemekkel várja látogatóit a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült legújabb befogadó játszótér Kőbányán. Ezt közölte a Szerencsejáték Zrt. szerdán a médiával.
A közösségi tér a 2017 óta működő “A játék összeköt” programban megépült hasonló játszóterek sorát bővíti, és arra hivatott, hogy segítse lebontani a fogyatékossággal élő és az ép gyermekeket elválasztó falakat.

Felidézték, a nemzeti lottótársaság 2017-ben vállalkozott arra, hogy a minden év őszén kibocsátott, időszakos Nagykarácsony sorsjegybevételének egy részéből befogadó játszótereket létesít szerte az országban. Olyan közösségi tereket hoz létre, melyek alkalmasak arra, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek a játék élményén keresztül kapcsolódhassanak ép társaikhoz. Az elmúlt években összesen 28 inkluzív játszótér létesült, ezek közös jellemzője, hogy akadálymentesen megközelíthetőek, és olyan játékelemekkel felszereltek, amelyeket az ép és a fogyatékossággal élő gyermekek egyaránt képesek használni.

A tájékoztatásból kiderült az is, hogy az idén öt játszótér épül majd a Szerencsejáték Zrt. támogatásával. A legelső a fővárosi 10. kerületben, a Rottenbiller parkban kapott helyet – tudatták.

“Magyarországon mintegy 14 000, 14 év alatti fogyatékossággal élő gyermek él, közülük több mint 4600 Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban. Számukra szeretnénk utat teremteni ép társaikhoz, hogy velük együtt tapasztalhassák meg a gyermeki lét csodáit”

– idézi a közlemény Mager Andrea elnök-vezérigazgatót, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az inkluzív játszótereken “eltűnnek a gyermekek közötti különbségek, és előtérbe kerülnek a közös pontok.”

D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere szavait idézve hozzátették: Kőbánya “gondoskodó önkormányzata” egyaránt figyel a gyermekekre és az idősekre, az épekre és a mozgásukban akadályozottakra.

“2010 óta ütemezetten korszerűsítjük, illetve építjük újjá játszótereinket, így Kőbánya több pontján telepítettünk már kerekesszékkel is használható játszóeszközöket. Büszke vagyok a most elkészült befogadó játszótérre, amely minden gyermeknek szól és amelyet kerületünk páratlan lovas létesítménye ihletett”

– fogalmazott a polgármester.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

Kapcsolódó cikkek