Életmódprogram cukorbetegeknek

Életmódprogram cukorbetegeknek

diabéteszÁtfogó életmódprogramot indított a cukorbetegségben szenvedőknek a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház. A kezdeményezésben a diabétesz gyógyítása mellett a megelőzésre és a felvilágosításra helyezik a fő hangsúlyt.

Kiss Zoltán Tamás, az Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az úgynevezett “terápiás páciensoktatásba” mintegy ezer beteget vonnak be, ők a program ideje alatt a szokásosnál gyakrabban számíthatnak orvosi ellenőrzésre és laboratóriumi vizsgálatokra.

diabétesz

Gaál Zsolt, a Jósa András Oktatókórház belgyógyászati osztályának főorvosa kiemelte, a program erőssége, hogy a diabétesz kezelésében nem elsősorban gyógyszerezésre, hanem az ismeretek átadására és a szoros ellenőrzésre koncentrál. A javulás a laboreredmények mellett elsősorban a kockázati kezelések számának, illetve a cukorbetegség szövődményeinek csökkenésében lesz kimutatható.

Magyarországon jelenleg csaknem nyolcszázezren szenvednek cukorbetegségben, közülük mintegy negyvenezren Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. A betegek mintegy felének fogalma sincs saját betegségéről, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében becslések szerint évente mindössze 20 ezren jutnak el diabetológiai szakrendelésre, vagy tanácsadásra – közölte Gaál Zsolt.

A nyíregyházi gyógyintézményben indult páciensoktatási programba a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata, a francia érdekeltségű Sanofi-Aventis/Chinoin Zrt. is bekapcsolódott. Az erről szóló szakmai megállapodást a január 31-i sajtótájékoztatón írta alá Kiss Zoltán Tamás és Christophe Gourlet, a gyógyszercég vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek