„Oktalanul riogatja a katásokat a NAV”

„Oktalanul riogatja a katásokat a NAV”

Angyal József okleveles adószakértő szerint az adóhatóság téves jogértelmezéssel riogatja a katásokat. Írja a csütörtöki Népszava.

A lap szerint sokan elbizonytalanodtak és a kilépést fontolgatják a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata), miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január közepén kiadott állásfoglalása szerint azok a főállású katások, akik egy másik társas vállalkozásban személyes közreműködők, kötelesek ott megfizetni az adókat és járulékokat a kötelező járulékszintig.

Egyes értelmezések szerint így feleslegesen kell havonta nagyjából százezer forint adót és járulékot, illetve még a katát is megfizetni. Angyal József okleveles adószakértő szerint azonban szó sincs erről, az adóhatóság téves jogértelmezéssel riogatja a katásokat. Szerinte igenis érdemes a kata alá bejelentkezni azoknak, akik arra jogosultak és ez előnyös a számukra. A NAV állásfoglalása pedig nem bír kötelező jogerővel, magyarán nem jogszabály, hanem csupán szakmai vélemény.

Az okleveles adószakértő szerint a társadalombiztosítási (tb) törvény ez ügyben egyértelmű, ha valakinek van egyéni vállalkozása, legalább a minimum járulékalap után meg kell fizetnie a járulékot. Ha emellett van egy társas vállalkozása is, például kft.-ben ügyvezető, akkor ha az egyéni vállalkozásában teljesíti a minimum járulék kötelezettséget, a társas vállalkozásában a tényleges járulékalap után fizeti meg a járulékot. A kiegészítő tevékenység esetén pedig 6660 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot kell befizetnie, szintén az egyéni vállalkozásában.

“A tb-törvény nem ismeri a katás vállalkozó fogalmát, csak az egyéni vagy társas vállalkozóét, így amikor a NAV arra hivatkozik, hogy a katás kikerül a társadalombiztosítás hatálya alól, az finoman szólva csacsiság” – mondta Angyal József. A kata ugyanis nem vállalkozási forma, hanem adózási mód. A kisadókról szóló törvény pedig azt rögzíti, hogy a tb-járulékot a kata kiváltja. A NAV azt állítja, hogy amikor ezt a járulékot a kata kiváltja, kötelezettséget ró egy másik adóalanyra, a kft.-ben személyesen közreműködőre, aki ebben az esetben ugyanaz a személy. “Ez egy téves jogértelmezés, semmilyen többletkötelezettséget nem ró a társas vállalkozásra” – hangsúlyozta a lap szerint az adószakértő.