Munkát ad az állam

Idén harmincezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását biztosítja az állam. Az erre fordítható 35 milliárd forintból pályázat keretében részesülhetnek a foglalkoztatók. Erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Géberjénben csütörtökön.

Fülöp Attila a géberjéni Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület jóvoltában szervezett partnerségi információs napon tartott sajtótájékoztatón elmondta, a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatási rendszerének átalakítása tavaly fejeződött be, a pályázati rendszer átszervezése révén ezentúl a munkaadók könnyebben és egyszerűbben tudnak foglalkoztatni fogyatékkal élő munkavállalókat.    

A támogatási összeg egy részére a nagyobb cégek pályázhatnak, a kisebb vállalkozások pedig rehabilitációs kártya kiváltásával juthatnak hozzá a támogatásokhoz és a kedvezményekhez. A kártya egyik előnye, hogy az ezzel rendelkező cégeknek nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót – mutatott rá Fülöp Attila.    

A kártya népszerűségét jól jelzi, hogy ezt már több mint négyezer cég és nyolcezer munkavállaló vette igénybe – tette hozzá a helyettes államtitkár. Mint elmondta, a megváltozott pályázati rendszer révén idén összesen harmincezer fogyatékkal élő ember foglalkoztatása biztosított több mint 300 vállalkozásnál. Az erre fordítható támogatás nagysága 35 milliárd forint, amelyet a költségvetésből finanszíroznak. Kovács Sándor, a fogyatékkal élők nappali intézményét fenntartó egyesület alapító tagja elmondta, hogy a szervezet az akkreditációs eljárásban 70 millió forintot nyert 68 ember foglalkoztatására.