Munkacsoport vizsgálja az önkormányzati hitelek helyzetét

Munkacsoport vizsgálja az önkormányzati hitelek helyzetét

önkormányzatA Magyar Bankszövetség már hónapokkal ezelőtt létrehozott egy munkacsoportot, hogy  vizsgálja meg az önkormányzati hitelek  kérdését, és a testület rövidesen beszámol a munkájáról. Ezt a Kossuth Rádió reggeli műsorában mondta a bankszövetség főtitkára.

Kovács Levente szerint elméleti lehetőség, hogy az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének elkezdését egy évvel elhalasszák, de van más lehetőség is. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerdán levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben Orbán Viktor közbenjárását kérte a bankoknál, hogy a svájci frank árfolyamának megugrása miatt halasszál el egy évvel az önkormányzati hitelek tőketörlesztését.

Kovács Levente kifejtette, az egyes önkormányzatok különféle problémákkal küzdenek, más és más az eladósodottságuk mértéke, ezért a megoldás módja sem lehet egységes. “Minden önkormányzatnak, amelynek problémája van, le kell ülnie tárgyalni a saját bankjával. Ha találnak megoldást, akkor nincs miről beszélni, ha nem találnak, akkor érdemes közösségi problémakezelési elveket kidolgozni” – jelentette ki a főtitkár. A bankszövetség nyitott ezekre a megbeszélésekre – tette hozzá.