illusztráció, fotó: pixabay.com

Mostantól így kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

Mostantól így kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

Változnak a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység minősítésének eljárási szabályai, az eddigi hatósági eljárás helyett szeptember 1-jétől szakértői eljárás keretében kérhető a minősítés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál. Ezt közölte a hivatal pénteken a médiával.

A vállalkozások a K+F minősítés megszerzésével ezután is adókedvezményhez juthatnak.

“A változás – a tudásalapú gazdaság megerősítését célzó Neumann János Program újabb konkrét lépéseként – a párhuzamosságok elkerülésével javítja a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzésének hatékonyságát”

– írják a közleményben, majd azt hangsúlyozták, hogy a tudástermelő egyetemek és a tudásfelhasználó gazdaság összekapcsolását segíti a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiemelt stratégiai intézkedéscsomagja, a Neumann János Program. A program – a meglévő intézményi struktúrák továbbfejlesztésével és új, célzott programok indításával – a tudásalapú gazdaság megerősítésére fókuszál. Célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra az innováció területén Európában a legjobb 10, a világon pedig a legjobb 25 ország közé kerüljön.

A kormány döntésének értelmében 2023. szeptember 1-jétől a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mint kijelölt szerv felel a K+F minősítés folyamataiért.

A hatékonyságot szem előtt tartva és a párhuzamosságok felszámolása érdekében így egy kézben összpontosulhatnak a KFI területtel kapcsolatos legfontosabb eljárások, továbbá az eddigi hatósági eljárás helyett a szakértői eljárás lesz általános – hívta fel a figyelmet a hivatal. A K+F minősítési eljárásról és az igénylésről további információ található a hivatal honlapján, vagyis ide kattintva.

Kapcsolódó cikkek