Megkezdődtek a kifizetések

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megkezdte a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását csütörtökön.

Az OBA csütörtöki közleménye szerint a százezer forintig terjedő kártalanítások összegét házhoz viszi a Magyar Posta, 2,5 millió forintig pedig értesítőt kapnak a betétesek arról, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető pénzt. A 2,5 millió forint feletti összegeknél a magánszemélyek, valamint a vállalkozások hétfőtől kapják kézhez az értesítést. Az OBA kártalanítási kötelezettsége meghaladja az 54 milliárd forintot, a kártalanítást kapó betétesek száma pedig a harmincezret. Az OBA részéről nem biztosított betétek és a 100 000 eurót meghaladó betétrészek 15,44 százalékát – a szövetkezeti hitelintézeti törvény alapján – a Takarékbank megbízásából fizetik ki az érintett betéteseknek a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban. Ezekre a kifizetésekre a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközökkel fedezett betétállomány nyújt fedezetet. A közlemény szerint az orgoványi takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók betéteit a betétbiztosítási alap nem fizeti ki. A 30 244 biztosított és kártalanításra jogosult betétesből 24 993 magánszemély, 4905 vállalkozás, illetve társadalmi szervezet, és 346 tulajdonközösség. A takarékszövetkezetben tartott betétek

A kártalanítás Magyarországon kívül 21 ország 294 állampolgárát érinti, összesen 87 millió forint összegben. Az 500 forint alatti – ki nem fizethető – betétek száma 3204, értékük összesen 516 599 forint. Az OBA kártalanítási értékhatárát – a 100 ezer eurót, azaz a 30 millió 835 ezer forintot – meghaladó betétek száma 172, összesen 4,2 milliárd forint értékben. Az OBA-kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják a betétbiztosítási alap helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, amely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

A Magyar Nemzeti Bank július 4-én vonta vissza az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből a takarékszövetkezetet. A jegybank egyúttal felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez, továbbá betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. A takarékszövetkezetnél hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen.