Ismerje meg az új törvényt! Veszélyes a tájékozatlanság!

Ismerje meg az új törvényt! Veszélyes a tájékozatlanság!

siker?A munkavállalóknak és a szakszervezeteknek a következő hónapokban különösen figyelniük kell arra, hogy az egyéni munkaszerződésekben és a munkahelyi kollektív szerződésekben mely pontokon lehet eltérni a munkavállaló szempontjából kedvezően, illetve kedvezőtlenül az új Munka törvénykönyvétől. Erre hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A szakszervezet közölte, hogy összeállított egy olyan szakértői anyagot is, amely az eltérési lehetőségeket gyűjti össze a törvénytől, például a konkrét rendelkezések, illetve a felek megállapodása alól kivont rendelkezések körében. Kiemelik, hogy a törvénytől való eltérés szabályozása rendkívül bonyolult, ezért célszerű minden egyes rendelkezésnél a törvény előírásait figyelembe venni. Ahol a törvény megengedi kollektív szerződésben a munkavállalók hátrányára való eltérést is, a szakszervezet alkupozícióba kerülhet a munkáltatóval. Ebben az esetben a munkavállalók hátrányára való eltérést csak valamely más, a munkavállalók számára kedvező juttatásért cserébe célszerű megengedni.

A munkástanácsok szerint külön figyelni kell arra, amikor a törvény a munkaszerződésben kifejezetten megengedi a munkavállaló hátrányára való eltérést. Az ilyen negatív irányú eltéréshez való hozzájárulásra a munkavállaló nem kötelezhető, nem kényszeríthető, ám ha a munkavállaló ehhez mégis hozzájárul, akkor szintén célszerű valamely más kérdésben többletjuttatást, vagy kedvezményt kérni cserébe. A tájékoztatás szerint a munkavállaló kérjen időt a megállapodás tervezetének tanulmányozására, végiggondolására, amely idő alatt igénybe veheti a szakszervezet jogászainak segítségét. A közlemény emlékeztet arra, hogy július elsején elindult az ingyenes Jogpont Plusz szolgáltatás, a munkaadói és munkavállalói szervezetek közösen működtetett országos jogsegély szolgálata, amelynek keretében személyesen, telefonon és interneten is informálódhatnak a munkavállalók munkaügyi kérdésekben.