"Innováció kell a versenyképességhez"

A magyar vállalati kultúrának nem szerves része a fejlesztés, innováció, pedig enélkül nehéz versenyképesen és sikeresen működni. Ezt mondta Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

A lap szombati számában megjelent cikk szerint az elnök úgy vélte, a sikeres hazai vállalatok jelentős részének látszólag nincs szüksége innovációra, mert “készen kapja” a technológiát a nemzetközi nagyvállalatok beszállítójaként, az aktuális megrendelések biztosítják a megélhetést, azonban ezek a cégek “egy lábon állnak”.

A szakértő kifejtette, a magyar ipar jellegzetessége, hogy a német exportra támaszkodik, és ezen keresztül ki van téve a német-amerikai kereskedelmi kapcsolatok alakulásával együtt járó változásoknak is. Az Egyesült Államokba irányuló export esetleges nehézkesebbé válása érintené Magyarországot is az elnök szerint.

Tálos Péter szerint Magyarországnak egyértelműen a minél liberalizáltabb világkereskedelmi környezet lenne jó és helyes iránynak tartja, hogy az Európai Unió és Magyarország is a Távol-Kelet, Kína felé fordul. Az újkori Selyemút egyik ága Szerbia felől a magyar határnál lép be az unióba, ami logisztikai szempontból jó lehetőségeket rejt – vélekedett.