Így áll a lakosság a magyar-orosz kapcsolatokkal

Így áll a lakosság a magyar-orosz kapcsolatokkal

Az egy évvel ezelőttinél harmadával többen támogatják a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítését. Ez derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelynek összefoglalóját szerdán juttatták el az MTI-hez.

Egy évvel ezelőtt a teljes felnőtt népesség 38 százaléka támogatta a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, idén januárban 49 százalék volt ez az arány – írták, megjegyezve, a mutató megközelítette az ukrán válság előtt, 2014 januárjában mért 55 százalékot. Felidézték, 2014 augusztusában 49 százalék erősítette volna a két ország gazdasági kapcsolatait, 2015 augusztusában 44 százalék. Közlésük szerint a kapcsolatokat 12 százalék lazítaná most, míg tavaly januárban 20 százalék nyilatkozott így. Két éve 9 százalék volt ez az arány.
 
A Nézőpont Intézet szerint alapvetően pozitív a magyarok véleménye az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatokról, de nem független a világpolitikai eseményektől. A támogatottság átmeneti csökkenése azt intézet szerint annak tulajdonítható, hogy Oroszország korábban negatívabb fényben jelent meg a magyar sajtóban a felerősödő ukrán válság kapcsán. A Nézőpont január 22. és 24. között készítette el telefonos kutatása ezerfős, reprezentatív mintán készült.

Kapcsolódó cikkek