Ezt a területet is fejleszteni kellene

Ezt a területet is fejleszteni kellene

Fontos feladat a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztése a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Bősárkányban.

A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 15. Hanság Zöldség Napja nevű rendezvényén Nagy István kiemelte, a gyümölcstermesztés kibocsátása folyó áron tavaly 89 milliárd forint volt, egy év alatt 6,6 százalékkal csökkent, de így is 31 százalékkal haladta meg 2010 évit, és volumenében is 16,6 százalékkal bővült. A gyümölcsfélék ára tavaly 3,9, volumene 2,8 százalékkal mérséklődött. 

A zöldségfélék kibocsátása tavaly folyó áron 188,6 milliárd forint volt, ami 51,3 százalékkal haladta meg a 2010. évit, mennyiségében 29 százalékkal bővült – érzékeltette az elmúlt évek fejlődését a két ágazatban az államtitkár.

 
Az államtitkár szerint az ágazatban fontos feladat a technológiai fejlesztések ösztönzése, a szakértelem megerősítése, az időjárási szélsőségek kivédése, a termékpálya szervezettségének, a hosszú távú piaci kapcsolatok súlyának növelése, a feldolgozóipar versenyképességének növelése, a munkaerőhiány csökkentése és a piacok átláthatóságának javítása.

Az államtitkár kitért az időjárási szélsőségek kivédésére. Hangoztatta, hogy a kormány szándéka szerint 2018-ban egy Magyarország része lesz egy ellenőrzött jégkárelhárító rendszernek, amellyel nyolcvan százalékban mérsékelni lehet a károkat. 

Az aszályhelyzetre tekintettel a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2017. július 17-18-i ülésén Portugália, Spanyolország és Belgium az Európai Bizottság rendkívüli támogatását kérte. Magyarország csatlakozott a kezdeményezéshez és kérte, hogy azt valamennyi rendkívüli helyzetre – például a fagy- és jégesőkárra -, valamint Magyarországra is terjessze ki a testület. 

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az agrárkár-enyhítési rendszerben a zöldség-gyümölcs ágazatból ez év július 25-ig 25 ezer 444 kárbejelentés érkezett, összesen 53 ezer 589 hektárra. A leginkább károsodott megye Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Pest megye. 

A legnagyobb területen károsodott növény az alma, 19 447 hektárral, majd a szőlő 12 251 hektárral, míg a meggy 6 026 hektáron károsodott. Családi János, a csornai székhelyű Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke elmondta, hogy a 2003-ban alakult szövetkezetnek jelenleg mintegy ötven tagja van. Nettó árbevétele tavaly 385,6 millió forint volt, ami 196,6 millió forinttal marad el az előző évitől. Ennek okaként az elnök a fagykárt jelölte meg. Állandó beszállítói a METRO üzletláncnak. Fő termékük a rábaközi vöröshagyma, az alma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is.