Ez kedvező a magyar bankrendszernek

Ez kedvező a magyar bankrendszernek

A bázeli banki likviditási sztenderdek módosítása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint kedvező a magyar bankrendszer számára is. A PSZÁF üdvözli a Bázeli Bizottság friss módosításait, amelyek figyelembe veszik a különböző országok eltérő piaci körülményeit is.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság 2013. januári ülésén a bankok likviditására vonatkozó sztenderd tartalmi módosításairól, annak fokozatos bevezetéséről és teljes alkalmazásának későbbi időpontra halasztásáról határozott. Eszerint a bankoknak nem egy, hanem több lépésben kell elérniük a legalább százszázalékos likviditási fedezeti rátát, és 2015 helyett csak 2019-ben kell teljes mértékben megfelelni az új szabályozásnak.

Tekintettel a befogadható eszközök bővülésére, a lassabb bevezetésből adódó, hosszabb alkalmazkodási időszakra, s hogy ezek alapján úgy tűnik, hogy az új likviditási szabályok kevésbé fékezik majd a hitelezési aktivitás bővülését, megállapítható, hogy a témával kapcsolatos magyar igények teljesültek, a változások kedvezően érintik a hazai bankrendszert – írja a PSZÁF.