Ez nem maradhat így tovább, különben bajba kerülhetnek a magyar termesztők

Ez nem maradhat így tovább, különben bajba kerülhetnek a magyar termesztők

Túl alacsony árat fizetnek a burgonyáért a hazai kereskedelmi üzletláncok és csak a legjobb minőségű termést veszik át. Közben egyre csökken a burgonya vetésterülete. Ezt írta a Magyar Idők pénteken.

A lapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke elmondta, a kereskedők olyan akciókat próbálnak megvalósítani, amilyeneket a piaci árak alakulása és a kínálat sem indokol, így azok árát végső soron termelők fizetik meg.  

Az áruházak alacsony felvásárlási árat fizetnek, miközben olyan minőségi elvárásokat támasztanak, amelyeknek “csak fogcsikorgatva lehet megfelelni” – mondta. Hozzátette, egyre több az olyan termény, amit nem tudnak eladni a gazdálkodók, az átlagnál kisebb vagy görbe burgonya a szemétben, eselteg takarmányként végzi, ami jelentős pazarláshoz vezet.

Úgy vélte, erre megoldást kell találni, ma ugyanis semmilyen szabályozás nem vonatkozik a kereskedők áruátvételi gyakorlatára. Közben a burgonya vetésterülete évről-évre kisebb lesz, jelenleg 9000 hektár. A terméktanács elnöke szerint az idén a minőséggel nem lesz probléma, a hozamok azonban nem mindenhol alakultak kedvezően.