"Erős, stabil alapokon kell állniuk a kkv-knak"

"Erős, stabil alapokon kell állniuk a kkv-knak"

Rendkívül fontos, hogy a magyar gazdaság fő motorját adó kis- és középvállalkozások (kkv) erős és stabil alapokon álljanak. Erről beszélt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a tizennyolcadik Komlóért expó pénteki megnyitóján a mecseki városban.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, amelynek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, azon belül pedig iparfejlesztésre kívánják fordítani, amit a térség szempontjából különös jelentőségűnek nevezett.

A politikus Komló gazdaságára térve felidézte: a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési forrásokból a város és a térség vállalkozásai 94 pályázatot nyertek több mint kétmilliárd forint értékben innovációra, versenyképesség-fejlesztésére, illetve az exportpiacokra való kilépés támogatására.

Rákossy Balázs megjegyezte, a jelenlegi uniós fejlesztési időszak másfél éve alatt már a korábbi eredményeket is meghaladták a város vállalkozásai. Az államtitkár reményének adott hangot, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében már több mint négymilliárd forint értékben benyújtott komlói fejlesztési tervek közül “nagy számban lesznek nyertes pályázatok”. A politikus egyúttal a kiállításon résztvevő cégeket a fejlesztési forrásokért való pályázásra biztatta.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője az expó nyújtotta találkozások pozitív gazdasági lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A képviselő szerint a 2010-ben tapasztalt “borzalmas” komlói adatok után ma már óvatos bizakodásra ad okot a város helyzete. Emlékeztetett arra, hogy hat éve 15 százalékkal haladta meg Komló akkor 27 százalékos munkanélküliségi rátája az országos átlagot.

A vállalkozások, a háztatások és az önkormányzat adósságállományának drasztikus csökkentése miatt van újra bizalom vállalkozói és fogyasztói oldalon is – hangoztatta Hoppál Péter. A politikus arra is kitért, hogy az NGM-ben készülnek koncepciók a vállalkozások közterheinek csökkentésére, ehhez azonban a gazdasági növekedésnek folytatódnia kell. A Komlói napok és bányásznap keretében vasárnapig tartó expón negyvenegy kiállító mutatja be és árusítja termékeit, a kiállításra mintegy tízezer látogatót várnak.