Csökkent az álláskeresők száma Békésben

Csökkent az álláskeresők száma Békésben

Békés megyében csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma februárban az előző év februárjához képest, ugyanakkor nőtt az idén januárhoz viszonyítva. Ezt közölte a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

Az év második hónapjában 10 430 férfi és 8 592 nő keresett munkát, ez 192 fővel marad el az előző év azonos időszakának adatától, ugyanakkor 2 869-cel meghaladta az egy hónappal korábbit az álláskeresők száma. A munkaügyi központ az MTI megkeresésére hangsúlyozta, 2015 januárjában olyan alacsony álláskeresői számot mértek, amire 2000 óta nem volt példa, így a februári adat még a növekedéssel együtt is az utóbbi 14 év legalacsonyabb február havi álláskeresői száma.  

A legtöbben, 13 485-en általános iskolai és szakmunkás végzettséggel kerestek állást. A nyilvántartott álláskeresők közül 3 315-en 25 évnél fiatalabbak voltak.     Az álláskeresők 68,5 százaléka fél évnél rövidebb, 18,1 százalékuk egy évnél hosszabb ideje szerepel a munkanélküli nyilvántartásban. Az MTI kérdésére a munkaügyi központ írásban közölte: az álláskeresők számának növekedését a szezonális hatások érvényesülése és a közfoglalkoztatási programok indulása eredményezi. A szezonalitásra érzékeny ágazatokban, például az építőiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban, a mezőgazdaságban működő cégek január-február hónapban kisebb volumenben működnek – tették hozzá. Emellett februárban több közfoglalkoztatási program is véget ért, az innen kilépők ismét nyilvántartott álláskeresők lettek. Békés megyében ez a foglalkoztatási forma havonta átlagosan 15 ezer ember számára biztosít munkát. A közfoglalkoztatás keretében március 1-jétől újabb programok indultak, így a februárban beáramló álláskeresők jelentős része számára csak átmeneti volt az álláskereső státusz – jelezték. Februárban a Békés megyei munkaügyi kirendeltségekre 2302 álláshelyet jelentettek be a térség munkáltatói, ami az előző hónapból még rendelkezésre álló szabad álláshellyel együtt 3191 darabos kínálatot jelentett.

Az ajánlatok legnagyobb része, 47,3 százaléka a közigazgatási, 11,2 százaléka a feldolgozóipari, 9,8 százaléka az építőipari ágazatból érkezett. Ezen kívül a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén jeleztek nagyobb létszámban munkaerőigényt. A hónap végére 2010 álláshely maradt betöltetlen – olvasható az elemzésben. A KSH munkaerő-felmérése alapján 2014 negyedik negyedévében Békés megye 15–74 éves népességének 55,4 százaléka, 149 000 ember tartozott a gazdaságilag aktívak körébe, közülük 134 ezren foglalkoztatottként, tizenötezren munkanélküliként voltak jelen a munkaerőpiacon.