"Biztos alapokon áll a magyar nyugdíjrendszer"

"Biztos alapokon áll a magyar nyugdíjrendszer"

Magyarországon biztos a nyugdíjrendszer, amelynek alapját az állami nyugdíj adja, a rendszer kiszámítható és stabil. Ezt mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hornung Ágnes hozzátette, ezt kiegészíti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, amely lehetőséget ad az öngondoskodásra. Kifejtette, az állami pillér stabilitását alátámasztja, hogy a nyugdíjasok száma nem változott érdemben az elmúlt öt évben, továbbá hogy a kifizetések az inflációt követik, amely jelenleg alacsony. Hozzájárul a rendszer stabilitásához a nyugdíjkorhatár kitolása is – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: mindezek által biztosított, hogy az állami pillérből mindenki megfelelően részesüljön.

Az öngondoskodásról szólva megemlítette, hogy azt különböző adókedvezményekkel is segíti az állam. Ide sorolta, hogy a cafeteriában az önkéntes pénztárakba való kifizetésnek alacsonyabb az adókulcsa a munkáltató számára, továbbá a magánszemélyek személyi jövedelemadó-kedvezményt is igénybe vehetnek a pénztári befizetéseik után.