A hétvégén kezdik szedni a dinnyét

A hétvégén kezdik szedni a dinnyét

A hétvégén kezdik szedni a dinnyét a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői, az MTI által megkérdezett gazdák jó szezonra számítanak, de keveslik a felvásárlási árakat.

A 13 hektáron termesztő, 40 éve dinnyével foglalkozó Cseh György az MTI-nek elmondta: az elmúlt egy hónap időjárása kedvezett a szabadföldön termesztett görögdinnyének, amely várhatóan kiváló minőségű lesz. A gazda hektáronként 50 tonnás átlagtermésre számít, amelynek nagyobb részét egy-két kereskedőnek adja el, akik a belföldi piacon értékesítik a terményt.

A telephelyen gépekkel is csomagolják a dinnyét, így egy részét közvetlenül az áruházláncoknak adják el. A magnélküli dinnyét főként a skandináv államokba és Németországba exportálja az egyik felvásárló – mondta.

Cseh György közölte: a dinnye kilójáért – kompenzációs felár nélkül – 52-54 forintot kap majd, amely a 40-45 forintos önköltségi árat épphogy fedezi. “1995-ben a nagybani piacon ennél többért vették át” – mondta.

Hozzátette, az alacsony ár miatt az elmúlt években az egy-két hektáron termelő gazdák közül már sokan abbahagyták a dinnyézést.     

Megerősítette ezt a 29 éve három hektáron gazdálkodó Juhász György is, aki elmondta, 40 tonnás átlagtermésre számít hektáronként. Hozzátette: egy értékesítő kft.-nek adja el a termést, amely négy gyulai standon és Balatonlellén árulja a görög- és a sárgadinnyét.

Juhász György szerint kilónként 35 forint alatti átvételi ár esetén a gazda csak veszteséget termel. Probléma szerinte, hogy az utóbbi években egyre nehezebb magyar idénymunkást találni a szezonra, ami tovább emeli a költségeket.

Közölte: a nagybani piacon jelenleg 150 forintot adnak a magyar dinnye kilójáért, ám a görögországi dinnye csak 140 forintba kerül. Ezért szerinte kérdés, milyen árat sikerül elérni, amikor a jövő héten nagy mennyiségben megjelenik a piacon a magyar dinnye. Úgy vélte, a vevők a görögdinnyét kilónként 190 forint körüli áron tudják majd megvenni.

A dinnyeértékesítéssel foglalkozó Grósz György szerint az idei kiváló minőség miatt az elmúlt évekhez képest magasabb felvásárlási árban reménykedhetnek a gazdák. Szerinte a technológiai fejlesztések és a mezőgazdaságban is megjelenő munkaerőhiány miatt kilónként már 45-60 forintos önköltségi árak vannak az ágazatban.

Grósz György elmondta, a felvásárolt termény 60 százalékát exportálja, főként Lengyelországba és Csehországba, kis részét Németországba.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: Békés megyében 1910 hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel, ezen a vidéken hektáronként 55-60 tonnás termésátlagok is várhatók.

Az egyesületi elnök szerint a gazdák bőségesen el tudják látni dinnyével a magyar piacot, becslések szerint 210-220 ezer tonna dinnye teremhet idén az országban. Összességében ennek körülbelül 40 százalékát exportálják, főként Lengyelországba, Németországba és Csehországba, valamint a balti és a skandináv államokba.

Göcző Mátyás szerint a mintegy 2000, dinnyetermesztéssel foglalkozó családnak kialakult értékesítési, beszállítói hálózata van már. Ami továbbra is problémát jelent, hogy kevéssé haladnak a gazdák a szövetkezetesítés irányába, pedig az növelné az érdekérvényesítő képességüket – mondta.

Kapcsolódó cikkek