"A gazdaság a hitelezés felfutása nélkül bővül"

"A gazdaság a hitelezés felfutása nélkül bővül"

Hendrik Scheerlinck, fotó: bankszovetseg.huNapjainkban a gazdaság lényegében a hitelezés felfutása nélkül bővül, elsősorban az uniós források felhasználása és az autógyártás érdeme a GDP növekedése. Ezt mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója pénteken Tatán, a bank újságíróknak rendezett szakmai programján. 

Hendrik Scheerlinck kiemelte: a hitelezés fokozott élénkülésére lenne szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyezni tudjon a régiós társországokal. Egy erős magyar gazdaság közös érdek, a K&H képes és akar is hitelezni – hangsúlyozta a bank vezérigazgatója. Hendrik Scheerlinck kifejtette, a gazdaság növekszik, de az utóbbi évek gazdasági nehézségeinek egyik máig tartó negatív hatása a lakossági és a vállalati hitelezés volumenének számottevő visszaesése.

“A hitelezés fokozott élénkülésére lenne szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyezni tudjon a szlovák és lengyel gazdasággal” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a kelet-közép-európai régió kezdi visszaszerezni a befektetők bizalmát, egyre vonzóbb befektetési célponttá válik. 
Rámutatott, elsősorban a kereslet hiánya miatt nem pörög fel a hitelezés, a kereskedelmi bankok ugyanis készek hitelezni a megfelelő kockázat mellett. Kiemelte, a források adottak a hitelezéshez, a K&H csoport bízik a magyar gazdaságban, a magyar vállalkozásokban, és arra számít, hogy a jövőben fokozódó élénkülés jellemzi majd a hitelpiacot. Ezt segítheti, hogy a kormány gazdaságpolitikai döntéshozói is a hitelezés felfutását tartják a gazdasági növekedés egyik pillérének – mondta a K&H Csoport vezérigazgatója. 

A vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta, támogatható, hogy a Magyar Nemzeti Bank, mint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új, meghatározó tulajdonosa erősíteni akarja a tőzsde szerepét, és ennek részeként a jövőben a jó teljesítményű kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-kat) is a BÉT-re szeretné “vonzani”. Ez növelné a kkv-k átláthatóságát, javítaná irányítási struktúrájukat, egyúttal vonzóvá tehetné a kkv-kat is a befektetők számára – tette hozzá. 
Németh Dávid, a K&H vezető elemzője kiemelte, bár a jegybank úgy számol, hogy a hazai pénzromlás üteme 2017 elejére érheti el a 3 százalékos inflációs célt, a bank szakértői azzal számolnak, hogy ennél hamarabb, már 2016-ban eléri ezt a szintet az inflációs ráta.

A vezető elemző kifejtette, a magyar gazdaság a harmadik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt, a GDP bővülése egy kicsit elmaradt a 2,5 százalékos várakozásoktól. Az elemző szerint a 2,3 százalékos növekedés miatt kétséges, hogy a teljes évben elérjük-e a 3 százalékos növekedést.
Németh Dávid szerint az idei utolsó negyedévben javulhat a helyzet, a harmadik negyedévesnél nagyobb bővülés várható, összességében 2,5-3 százalékos növekedéssel zárhatja az évet a magyar gazdaság. A szakértő úgy látja, jövőre 2-2,5 százalékos GDP-bővülés várható.