Tovább csökkent a magyar háztartások hitelállománya

Tovább csökkent a magyar háztartások hitelállománya

Pénz és számológép

A magyar háztartások nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, így nettó törlesztők voltak. A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 20,6 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 19,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 40,5 milliárd forinttal csökkent. A háztartások összes hiteltartozása tavaly áprilisban volt utoljára nyolcezer milliárd forint alatt, egy év alatt százötvenhárommilliárddal nőtt, miután a lakáshitel tartozás 103,3, a fogyasztási hitelek állománya 88,6 milliárddal nőtt, az egyéb hitelek 38,5 milliárddal csökkentek. 

Parlament formájú pénz

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya a tranzakciókból eredően 42,3 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleik állománya 14,9 milliárd forinttal mérséklődött. Összességében a hitelállományuk az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva 37,1 milliárd forinttal nőtt. A vállalatok hitelállománya április végén 7.223,8 milliárd forinton állt, alig százmillióval nőtt az előző hónaphoz képest és majdnem százkilencvenhét milliárddal csökkent egy év alatt.

A gyakorlatilag megegyező március-áprilisi vállalati hitelállomány a tavaly júliusi szintre esett vissza. A márciushoz képest stagnáló állományon belül azonban 38,6 milliárd forinttal nőtt az éven belüli, azon belül 20,4 milliárddal a folyó számla hitelek állománya, míg az ötévesnél hosszabb hitelek 32,8 milliárddal, az évesnél hosszabb, de ötévesnél rövidebb lejáratú hitelek állománya 3,6 milliárddal csökkent. Éves összehasonlításban az éven túli vállalati devizahitelek értéke 225,6 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkent, a forinthiteleké 17,9 milliárddal nőtt. Az egy évnél rövidebb lejáratú vállalati devizaadósság nyolcvanhétmilliárddal csökkent, a forint tartozások kilencvennyolcmilliárddal nőttek. 

Aprópénz

A vállalatok deviza és forint betétállománya áprilisban 18,7 milliárd forinttal nőtt és 108 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit. A vállalati látra szóló és folyószámla betétek értéke márciusban 22,8 milliárd forinttal csökkent, amiből a forintbetét kivonás 23,9 milliárd volt, míg a devizabetétek értéke nőtt. Az áprilisig eltelt egy évben is a 64 milliárd forint látra szóló devizabetét elhelyezéssel szemben 8 milliárd forintbetét kivonás állt. A vállalati lekötött betétek állománya egyedül áprilisban 41,7 milliárddal, de egy év alatt is csak 54,4 milliárddal gyarapodott, amiből 39,1 milliárd forintban és 15,2 milliárd devizában történt.