Jó hír kis- és középvállalatoknak

Jó hír kis- és középvállalatoknak

Megmozgatta az évek óta zsugorodó vállalati hitelpiacot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (NHP). A Budapest Bank kutatása szerint a program folytatásában a cégek 15 százaléka részt kíván venni, többségében azok, amelyek az első körben távolmaradtak, így 2014 végéig összességében a kis- és középvállalatok (kkv) egynegyede juthat kedvezményes hitelhez.

A bank csütörtöki közleménye szerint az NHP augusztusban zárult első szakaszában minden hatodik hazai kkv igényelt a kedvező forrásból. Ezek háromnegyede pozitív elbírálásban részesült, így a teljes szektorra vetítve a vállalkozók 12 százalékának jutott a hitelből, közülük 85 százaléknak a főbankjánál. A hitelt az igénylők több mint 30 százaléka beruházásra fordította. A felmérés szerint a beruházási célú hitelek kétharmadát a régóta halogatott, egyharmadát pedig a már megkezdett beruházásokra fordítják a vállalkozások. 

Az NHP sokakat sarkallt arra, hogy a kedvező feltételeket kihasználja, ugyanakkor a felmérés arra is rámutatott, hogy összességében továbbra is visszafogott a hitelfelvételi kedv. A megkérdezettek 28 százaléka nem hallott a növekedési hitelprogramról, további 57 százaléka pedig bár ismerte, nem akart abban részt venni. Utóbbi csoport közel felének egyáltalán nincs szüksége hitelre, de sokan vélekedtek úgy, hogy a kedvezőtlen piaci környezet miatt még kedvező hitellel sem éri meg beruházásba kezdeni. A hitelkiváltás lehetősége sem volt mindenkinek vonzó, a válaszadók 9 százaléka a meglévő hitele kamatát is kedvezőnek találta, és úgy gondolta, minimális összeget spórolt volna az átváltással.

A közlemény idézi Tóth Viktort, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetőjét, aki elmondta, a bank jelentős érdeklődést tapasztalt az új hitelek iránt, és összesen 44 milliárd forintot helyezett ki mikrovállalkozások és kkv-k számára 700 ügylet keretében. Az NHP második fázisa a hosszabb időtartamából adódóan várhatóan lendületet ad új fejlesztések kidolgozására és kivitelezésére is – tette hozzá.