Egyre több a nyereséges gyógyszertár

Egyre több a nyereséges gyógyszertár

Gyógyszerek

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke azt mondta, a patikaliberalizáció leállítását és visszafordítását követő évben, 2011-ben kapott adatokat elemezve látszott a trendforduló: az éveken át romló gazdasági adatok megfordultak. 2012-ben, két egymást követő év adatait figyelembe véve kimondhatóvá vált, hogy a 2010 végén kialakított modell gazdaságilag racionálisabb, mint az előző. A 2013-as év adataiban pedig “megmutatkoznak a gyógyszertári ágazat stabilizációjának jelei” – mondta. Közölte: a 2014-es év végére remélhetőleg megközelíthetők lesznek a liberalizáció előtti utolsó “békeév” gazdasági paraméterei. Hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy az ágazat problémái megoldódtak: a 2013-ban is veszteséges gyógyszertárak (amelyek döntően kis patikák) gazdálkodási adatai nem javulnak, hanem stagnálnak vagy romlanak. Ennek okát meg kell vizsgálni, lépéseket kell tenni a stabilizációért ebben a körben is – mondta.

További problémaként említette, hogy az ágazat bérek szempontjából a nemzetgazdasági átlag alatt van, noha a dolgozók körülbelül egyharmada felsőfokú végzettségű, kétharmada érettségizett. Kérdésre Hankó Zoltán azt mondta, a nagykereskedőkkel szemben fennálló tartozás összege – körülbelül 45 milliárd forint – már közelít a liberalizáció előtti, 2006-os 42 milliárd forinthoz. Az elnök beszámolt egy önkormányzati fórumsorozatról is, amelynek keretében öt várost látogattak meg, a rendezvényeken részt vettek az egészségügyi államtitkárság vezetői, az önkormányzatok helyi vezetői és a környék gyógyszerészei. A kamara célja ezzel az, hogy elősegítse: a helyi problémákat a kamara területi szervezeteinek vezetői vagy a helyi gyógyszerészek az önkormányzattal együttműködve próbálják megoldani.

A vállalkozások pénzügyi adatait elemezve (amelyeket a Központi Statisztikai Hivataltól rendelt meg az MGYK) Sohajda Attila, a kamara alelnöke közölte: a gyógyszertári vállalkozások száma több mint százzal nőtt 2013-ban, ennek az az oka, hogy szétváltak a nagy, integrált, adott esetben harminc-negyven patikát is üzemeltető vállalkozások. A patikák száma kevesebb mint tízzel csökkent. Hozzátette, míg 2010-ben 528, 2012-ben 298 veszteséges patika volt, az elmúlt évben már csak 220. A belföldi értékesítés nettó árbevétele mintegy 4,8 milliárd forinttal, 0,9 százalékkal emelkedett az elmúlt évben – mondta.