Változik a Richter részvények névértéke

Változik a Richter részvények névértéke

Csütörtöktől 100 forintos névértéken forognak a szerdán még 1000 forintos Richter részvények a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A részvényfelosztásról a társaság áprilisi, évi rendes közgyűlése döntött.

A BÉT honlapján olvasható tájékoztatás szerint a tőzsdére bevezetett részvények mennyisége ezzel az eddiginek tízszeresére, mintegy 186 millió darabra nő.

A 100 forintos részvények július 11-i bázisárát a június 10-én, szerdán kialakult záróárból, annak tizedelésével számítja ki a BÉT.

A határidős piacon a kontraktus méret nem változik, annak össznévértéke továbbra is 50 000 forint marad, csak a kontraktusban szereplő részvények darabszáma emelkedik a tízszeresére. A szerdai napvégi elszámolóárat itt is tizedelik, és a csütörtöki kereskedési nap elszámolásának alapját már ez fogja képezni.

A BUX indexben nem okoz semmilyen változást a Richter részvények felosztása, mert a kosárba bevezetett részvény mennyiség a tízszeresére nő, miközben a papírok bázisára a tizedére csökken.

A Richter a kisrészvényesek érdekében döntött a névérték tizedelése mellett, a jelenlegi 35 000 forint körüli árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túlságosan magas, tizedennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is. A gyógyszeripari vállalat ettől azt várja, hogy megélénkül a részvényeinek tőzsdei kereskedése.