Új igazgatósági tagokat választott a BÉT közgyűlése

Új igazgatósági tagokat választott a BÉT közgyűlése

Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója személyében két új igazgatósági tagot választott a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) csütörtöki közgyűlése, így többségében külső, piaci szereplők részéről delegált tagokkal működik tovább. Ezt közölte a BÉT az MTI-vel.

A döntéssel a BÉT igazgatóságában a piaci szereplők már négy taggal képviseltetik magukat a hétfős testületben. A tulajdonosok elfogadták a BÉT új javadalmazási szabályzatát is. Közölték, a fő tulajdonos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára kiemelten fontos, hogy a piaci szereplők többségben legyenek a tőzsde igazgatóságában, ezzel is biztosítva átlátható működését, valamint a BÉT igazgatósága által február végén elfogadott 2016-2020-as stratégia sikeres megvalósítását.

Eszerint egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési programot terveznek megvalósítani, amellyel a tőzsde közép- és hosszú távon is hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességéhez. A stratégia megvalósítását a BÉT a kormány támogatásával kívánja végrehajtani, így tárgyalásokat folytat a nemzeti tőzsde fejlesztésének lehetőségeiről – áll a közleményben. Az MNB 2015. november 20-án adásvételi szerződést kötött a BÉT korábbi tulajdonosával, az osztrák CEESEG AG-val és Österreichische Kontrollbank AG-val. A tranzakció eredményeként 75,8 százalékos részesedéssel az MNB minősített többségi tulajdonosa lett a BÉT-nek.