Ilyen még nem volt a piacon mostanáig

Ilyen még nem volt a piacon mostanáig

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) együtt, a piaci szereplőkkel egyeztetve, három új jelzáloglevél-indexet hozott létre: egy teljes megtérülési indexet, és két hozamindexet, egy hároméves és egy ötéves futamidejűt.

A BÉT csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hazai jelzáloglevél-piac élénkül, a kibocsátások volumene emelkedik, és mindezen kedvező tendenciák a következő években tovább folytatódhatnak. A három új, régiós szinten is egyedülálló jelzáloglevél-indexet 2017 decemberétől vezetik be. 

Kitérnek arra, az ingatlanpiaci tranzakciók számának emelkedésével a lakáscélú hitelezés jelentős élénkülése is tapasztalható az elmúlt években. A jelzáloglevél alapú finanszírozást az MNB is fontosnak tartja, ennek érzékeltetésére a jegybank a bankrendszeri forint eszközök és források közötti lejárati eltérés mérséklése érdekében 2015 júniusában rendeletet alkotott. 

Jelezték, a Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutatót (JMM) szabályozó rendelet előírja, hogy a hazai hitelintézetek a forint lakossági jelzáloghitel-állományukat 2017. április 1-jétől legalább 15 százalékban hosszú lejáratú, stabil, jelzálog-fedezetű forint forrásokkal finanszírozzák. Az utóbbi időszakban a jelzáloglevél-piac élénkülése figyelhető meg, két új jelzálogbank is megkezdte tevékenységét és jelentősen nőtt a jelzáloglevél-kibocsátások volumene is, 2016 októbere óta közel 400 milliárd forint jelzáloglevél-kibocsátás valósult meg.

A jelzáloglevél-állomány 2016 októbere óta bekövetkezett megugrása után a hitelezés növekedésével és a hosszú futamidejű papírok hozamainak várható csökkenésével tovább nőhet a nettó kibocsátási volumen, amit a JMM-előírás 2018. október 1-jén életbe lépő szigorítása is támogat. Ennek megfelelően a JMM minimum elvárt szintje 15-ről 20 százalékra emelkedik, így a bankok mérlegen belüli lejárati eltérése tovább mérséklődik. 

Az indexkosarak a BÉT-re mindenkor bevezetett fix kamatozású, forintban denominált és a kézikönyvekben meghatározott egyéb speciális előírásoknak megfelelő jelzálogleveleket tartalmazzák. Az indexek a jelzáloglevél-forgalmazók saját számlás tőzsdei árjegyzéseire épülnek.

A kezdetben havi indexértékek közzététele 2017. december 1-jén indul egy 6-12 hónapos megfigyelési időszakkal, aminek során a BÉT és az MNB a piaci szereplők (jelzálogbankok, bankok, befektetési szolgáltatók, intézményi befektetők) visszajelzéseire és a gyakorlati tapasztalatokra építve fejleszti tovább az indexek módszertanát, hogy az minél jobban megfeleljen a piac igényeinek és hogy a későbbiekben az indexek akár hivatalos pénzügyi referenciamutatók (benchmarkok) legyenek.