forrás: pixabay.com

Ezzel indult nyugaton szeptember 21-e

Ezzel indult nyugaton szeptember 21-e

Az előző napi pozitív zárás után indexveszteséggel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,62 százalékkal, az euróövezet EuroStoxx50 index 0,89 százalékkal kezdett alacsonyabban.

Londonban az FTSE-100 index 0,50 százalékkal csökkent a kezdéskor, a frankfurti DAX 0,75 százalékos gyengüléssel kezdett, a CAC-40 Párizsban 0,99 százalékkal alacsonyabban nyitott.

Milánóban 0,79 százalékos, Madridban 0,64 százalékos indexcsökkenéssel indult a csütörtöki tőzsdenap. A Federal Reserve szerdai kamatdöntő bejelentésében nagyrészt a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatlábakat, de még az év vége előtt újabb kamatemelést helyezett kilátásba, jövőre pedig a korábban jelzettnél kevesebb kamatcsökkentést valószínűsített. Csütörtökön a piacok a brit, svájci, svéd, norvég és török központi bankok kamatdöntéseire figyelnek. A szerdai kereskedést az amerikai indexek veszteséggel fejezték be. A csütörtöki globális tőzsdenap pedig indexcsökkenéssel indult az ázsiai régióban. A tokiói tőzsde 1,2 százalékos veszteséggel zárt, a hongkongi piacon 1,2 százalékkal járt alacsonyabban az index az európai kereskedési idő kezdete előtt, Sanghajban 0,4 százalékkal, Sencsenben 0,8 százalékkal csökkent az index, a szöuli pedig 1,6 százalékkal csúszott veszteségbe. Az olajár tízhavi csúcsról már a harmadik napja csökken. Az olajárat a negyedik negyedévre jelzett kínálati deficit tartja magasan, miután Szaúd-Arábia és Oroszország termeléscsökkentést jelentett be, az Egyesült Államok pedig hetek óta készletei csökkenéséről számol be.

Az amerikai WTI nyersolaj ára 0,87 százalékkal csökkent hordónként 88,8 dollárra, a Brent ára pedig 1,18 százalékkal ment lejjebb 92,45 dollárra.

A dollárindex emelkedéssel nyugtázta a Fed idei még egy kamatemelésről adott jelzését és ezzel március óta a legmagasabb szintet érte el. Az euró ugyanebből az okból hat havi mélypontot ért el. A dollárindex 105,48 ponton áll 0,31 százalék emelkedéssel, az eurót 1,0648 dolláron jegyzik 0,10 százalékkal alacsonyabban. Az arany ára csökkent, a spot jegyzés 1928,64 dollár unciánként 0,05 százalékos csökkenéssel.

Kapcsolódó cikkek