Ezek befolyásolják a kereskedést

Ezek befolyásolják a kereskedést

Elemzők szerint a makroadatok és a vállalati gyorsjelentések alakulása befolyásolja csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedését.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: csütörtökön enyhe pozitív nyitás várható a Budapesti Értéktőzsdén, ami függ attól is, hogy 9 órakor a KSH milyen GDP-adatot tesz közzé. Ha az adat kedvező, az mindenképpen segíti a részvénypiacot, főleg az OTP-t. A mai napon külföldön is több fontos makroadatot hoznak nyilvánosságra, például délután közlik az amerikai inflációs adatot, amely a devizaárfolyamokat és a hozamokat egyaránt befolyásolni tudja. Ha a vártnál magasabb lenne az amerikai infláció, az negatívan hatna a magyar piacra – emelte ki Móró Tamás.

Kósa Endre, a KBC Equitas elemzője úgy látta, hogy az európai tőzsdéken a piacnyitás előtt kisebb pesszimizmus uralkodik a befektetők körében. Ennek alapján a Budapesti Értéktőzsdén nyitáskor kisebb csökkenésre lehet felkészülni, a kereskedés során a vállalati gyorsjelentések tartalmára terelődhet a hangsúly. A KBC Equitas elemzője szerint a hazai tőzsdére a nap folyamán hatással lesznek az Európából és Amerikából érkező makroadatok, délelőtt teszik közzé az európai GDP alakulását, a eurózónás inflációt, délután pedig az amerikai heti munkanélküliségi adatot, illetve az ottani fogyasztói árindexet – ezek befolyásolják majd a hazai tőzsdemozgását is.


Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája szerint továbbra sincs elmozdulás a holtpontról: a hét eleji megugrásnak nincs folytatása a világban, igaz, eddig esés se követte. Európa ennek megfelelően ma is nulla körül nyithat, így határozott irány vélhetően a magyar piacon se lesz.

 
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 142,46 pontos, 0,79 százalékos emelkedéssel, 18 277,55 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 5,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 10 forinttal, 0,08 százalékkal 13 250 forintra erősödött, 568,3 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 31 forinttal, 0,71 százalékkal 4392 forintra nőtt, forgalmuk 3,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,24 százalékkal 326 forintra emelkedett, forgalma 114,1 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 69 forinttal, 1,72 százalékkal 4078 forintra nőtt, a részvények forgalma 863,9 millió forintot ért el.