Erősödött a tőzsde az utolsó júliusi héten

Erősödött a tőzsde az utolsó júliusi héten

Emelkedő piros nyílA Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az elmúlt héten az egy héttel korábbinál alacsonyabb forgalom mellett 4,3 százalékkal emelkedett, ehhez jelentősen hozzájárult a Mol és az OTP árfolyamának emelkedése.

A heti piacot befolyásolta a Magyarország, valamint az EU és az IMF között egy új hitelcsomagról szóló tárgyalás első köre, továbbá Mario Draghi EKB-elnök nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta a közös jegybank elkötelezettségét az euró fenntartása mellett – emlékeztet a CIB Bank heti elemzésében.

Hétfőn a tőzsdék eséssel reagáltak arra a hírre, hogy a spanyolok három hónapra megtiltják a részvények shortolását. A BUX 17.000 pont alatt zárt, a héten ezután mindig felette volt a 17 ezres szintnek.

Kedden a görög és a spanyol adósságprobléma befolyásolta a tőzsdéket, a nemzetközi piacokon tartott a lefelé mutató trend, de a BUX ennek ellenállt. A Monetáris Tanács kamattartó döntése előtt a forint gyengült, majd a döntés után erősödni kezdett. Hatott a piacra az EKB közleménye is, amely kifogásolta az MNB-re kivetett tranzakciós illetéket.

A szerdai kereskedést kedvezően befolyásolta Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök véleménye, aki az állandó válságkezelési alap (ESM) bankká minősítése mellett érvelt. Ugyanakkor Németországban a vártnál is jobban romlott az üzleti hangulat ebben a hónapban, így a BUX minimális emelkedéssel zárta a napot.
A csütörtököt Mario Draghi bejelentése uralta. A BÉT forgalma 2 milliárd forintot, a BUX pedig 200 pontot ugrott.

Pénteken a BUX 2 százalék feletti emelkedéssel zárt, az elemzők azt találgatták, hogy trendforduló kezdődött-e, vagy csak a hónap végi bevásárlás hajtotta a piacot.
A BÉT részvényindexe, a BUX 4,3 százalékos emelkedéssel, 17.688 ponton zárta a hetet.

A heti forgalom 22,6 milliárd forint volt, csökkent az előző heti 29,2 milliárd forinthoz képest.

Az OTP egy hét alatt 187 forintot, 5,6 százalékkal erősödött, és 3.517 forinton zárt pénteken.

A Mol 860 forintos, 5,2 százalékos emelkedéssel, 17.300 forinton fejezte be a hetet.

A Magyar Telekom erősödése 5 forint, 1,1 százalék volt, a záró árfolyam 430 forint volt pénteken.

A Richter 1.590 forinttal, 4,2 százalékkal erősödve, 38.990 forinton fejezte be a hetet.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 160 forintot – 1,0 százalékot – erősödött, és 15.450 forinton zárt pénteken.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 5,0 ponttal, 0,4 százalékkal, 1010 pontra erősödött.