Erősödéssel nyitott New York

Erősödéssel nyitott New York

Emelkedő indexekkel indult a kereskedés pénteken a vezető amerikai tőzsdéken.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,79 százalékkal, az S&P 500 0,71 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,37 százalékkal állt csütörtöki záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

A piacokat egyelőre jó kedvre derítette, hogy a japán jegybank újabb ösztönző lépést tett, az Európai Központi Bank (EKB), valamint a svéd, a dán és a svájci jegybank példáját követve meglepetésre negatív kamatot vezetett be a jegybanki betétekre annak érdekében, hogy a reálgazdaság hitelezésébe terelje a kereskedelmi bankok pénzeszközeit. Egyes elemzők azonban rámutatnak, hogy az intézkedés gazdaságösztönző hatása kétséges, és néhány piaci szereplő nem megelőző intézkedésnek, hanem pánikreakciónak tekinti a japán jegybank lépését. A befektetők egyelőre jól fogadták a rossz hírt is. Az amerikai GDP a negyedik negyedévben a várt 0,8 százalék helyett csak 0,7 százalékkal bővült, de a piacok szerint ez azt fogja jelenteni, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed kamatpályája a vártnál is jobban lelapul. “Csodálatos, hogy milyen hatalma van a jegybankoknak a piacok fölött” – mondta Alex Dryden, a  J.P. Morgan Asset Management globális piaci stratégája. Csütörtökön erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 0,79 százalékkal, a S&P 500 index 0,55 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,86 százalékkal emelkedett.

Az olaj ismét drágult, mert a piacok egyre inkább biztosra veszik, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország megegyezik a termelés visszafogásában. Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter csütörtökön országonként 5 százalékos csökkentésről beszélt. A piac erőteljes reakcióját elemzők azzal magyarázzák, hogy az árak korábban extrém mély szintre süllyedtek, és a piacokra általában is heves árfolyam-ingadozás jellemző. Ha az egyeztetett termeléscsökkentésből nem lesz semmi, akkor az árak ismét csökkenni fognak, de nem zuhannak a korábbi mélységekbe, mert az olajipari beruházások folyamatos csökkenése, és a gazdaságtalanul termelő kutak bezárása fékezi az áresést – vélik elemzők.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 33,66 dolláron jegyezték, 1,32 százalékkal magasabban, mint csütörtökön. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 4,1 százalékkal 35,31 dollárra ment föl. A Brent 24 százalékkal drágult azóta, hogy január közepén 12 éves mélypontra süllyedt. Az arany a részvénypiacok erősödésével párhuzamosan vesztett a mentsvár befektetési eszköz szerepéből. A fém unciáját (31,104 gramm) péntek kora délután 1112,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal alacsonyabban, mint csütörtökön. A dollár erősödött. Az euró napközben 1,0867 és 1,0950 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0874 dollár körül forgott az egy nappal korábbi 1,0938 dollárral szemben.