Ennyit fizetnek a részvényeseknek

Ennyit fizetnek a részvényeseknek

Összesen mintegy 143 milliárd forint osztalékot fizetnek ki az idén a tőzsdei társaságok, a négy legnagyobb cég, a Magyar Telekom, a Mol, az OTP és a Richter mellett a Biztonsági Nyomda, a Graphisoft Park, az Elmű és az Émász, valamint a Masterplast részvényesei is részesülnek a múlt évi eredményből.

Április végéig lezajlottak a tőzsdei társaságok 2015-ös évet lezáró közgyűlései, amelyek döntöttek az eredmény felhasználásáról is. A Zwack Unicum közgyűlése később, júniusban lesz, mivel a társaság üzleti éve március végén zárul.

A legnagyobb cégek közül a Mol és az OTP annak ellenére fizet a tavalyinál magasabb osztalékot, hogy mindkét cég veszteséggel zárta a 2015-ös évet.

A Mol összesen 55 milliárd forint osztalékot fizet ki az idén, míg tavaly 50 milliárd forintot osztott szét. Az olajtársaság a saját részvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között, akik 567 forint körüli összegre számíthatnak részvényenként.

Az OTP Bank közgyűlése részvényenként 165 forintot szavazott meg, de mivel a saját részvényekre jutó részt itt is szétosztják, várhatóan 167 forint lesz a ténylegesen kifizetendő összeg. A bank összesen 46,2 milliárd forintot fizet ki osztalékként.

A Richter részvényesei az idén 72 forint osztalékot kapnak a tavalyi 33 forint után, a gyógyszeripari vállalat 13,4 milliárd forintot szán osztalékfizetésre.  

Az idén a Telekom is fizet részvényenként 15 forint osztalékot, összesen 15,6  milliárd forintot, míg az előző két évben nem részesültek a társaság eredményéből a tulajdonosok.

A prémium kategóriás cégek közül az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park is fizet osztalékot, hasonlóan a tavalyi évhez, a nyomda 962 millió forintot, az ingatlanhasznosító társaság pedig 771 millió forintot oszt szét. A Zwack Unicum is minden évben szokott osztalékot fizetni a részvényeseinek, egyelőre azonban nem ismert az ez évi javaslat.

A standard kategóriából az Elmű és az Émász részvényesei az idén is kapnak osztalékot, és a Masterplast is osztalékfizetésről döntött az idén, melyet az eredménytartalékából fizet ki a cég. Az áramszolgáltató cégek 7,3 milliárd, illetve 3,4 milliárd forintot, a Masterplast 344 millió forintot fordít osztalékfizetésre.
    
    
==================================================================
TÁRSASÁG                      OSZTALÉK           KIFIZETÉS
                           FORINT/RÉSZVÉNY       KEZDŐNAPJA
                                            
==================================================================
PRÉMIUM KATEGÓRIA
ÁNY Biztonsági Nyomda          65 (75)            július 5.    
Graphisoft Park                       72 (60)           május 31.
Magyar Telekom                      15 (0)            május 25.
Mol                                        567 (485,49)       n.a.    
OTP                                       167 (147)          június 6.  
Richter                                     72 (33)           június 15.
Zwack Unicum                               (1200)
——————————————————————
STANDARD KATEGÓRIA
Elmű                                    1200 (1200)         május 4.        
Émász                                 1100 (900)           május 4.  
Masterplast                             25 (0)               június 9.
==================================================================