Emelkedtek az ipari termelői árak

Emelkedtek az ipari termelői árak

emelkedés

A termelői árak májusban emelkedtek először éves összevetésben az idén, az ipar belföldi értékesítési árai 2013 szeptembere óta,  huszonegyedik hónapja, elmaradtak egy évvel korábbiaktól, a forintban számolt exportárak háromhavi csökkenés után emelkedtek ismét.

Az év első öt hónapjában a belföldi 3,5, az exportértékesítési árak 0,3 százalékkal maradtak el a múlt év azonos időszakához képest, ami összességében 1,4 százalékos ipari termelői árcsökkenést okozott.

 

Egy hónap alatt 1,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban, a belföldi árak 1,6, az exportárak 2,0 százalékkal emelkedtek az áprilisiakhoz hasonlítva.

A belföldi értékesítésben a feldolgozóipar árai 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak a tavaly májusinál. Éves összevetésben ötödik hónapja csökkent az élelmiszerek termelői ára 1,6 százalékkal, de 4,0 százalékkal nőttek a textil- és a bőripar, 2,6 százalékkal a gyógyszeripar, 2,9 százalékkal a gumi- és műanyag ipar árai. Háromhavi csökkenés után a járműgyártás belföldi termelői árai 2,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly májusinál, a számítástechnikai termékek 3,4, a villamos berendezések 4,7 százalékkal drágultak. Összességében a fogyasztási cikkek belföldi árszintje megegyezett az egy évvel korábbival, de ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 3,2 százalékkal emelkedett, amit jelentősen nagyobb súlyánál fogva a nem tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékos árcsökkenése ellensúlyozni tudott.

A beruházási javak 1,9 százalékkal drágultak, az energiatermelő ágazatok árai 3,5 százalékkal maradtak el a tavaly májusiaktól.

A forintban mért exportárak változásában közrejátszott, hogy egy év alatt az euró 2,2, a dollár pedig 27,0  százalékkal erősödött a forinttal szemben.

Az exportárak 2,2 százalékos átlagos emelkedésén belül a feldolgozóipari ágazatok árai 2,5 százalékkal nőttek. A járműgyártás exportárai 1,8, a számítástechnikai cikkeké 4,0, a gépi berendezéseké 5,3, a villamosberendezéseké 2,9, a gyógyszereké pedig 10,6 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszeripar exportárai 2,0 százalékkal elmaradtak a tavaly májusiaktól, ám ez is jelentős javulás az áprilisi 3,7, és a márciusi 4,4 százalékos visszaesés után.