fotó: pixabay.com

Emelkedésre váltottak a főbb európai tőzsdeindexek

Emelkedésre váltottak a főbb európai tőzsdeindexek

Veszteséges nyitás után emelkedésre váltottak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtök délelőtt; a befektetők félelmeit enyhítette, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium kedvezően nyilatkozott az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokról.
Délelőtt fél 11-kor a londoni FTSE-100 mutató 0,83 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,42 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,70 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,50 százalékos nyereséget mutatott.

Az indexek enyhe mínuszokban nyitottak annak nyomán, hogy a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) úgy döntött, közel 8 milliárd dollár értékű európai termékre vethet ki büntetővámot az Egyesült Államok az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott uniós támogatások miatt. A WTO engedélyével repülőgépekre és -alkatrészekre, valamint olyan luxuscikkekre vethet ki vámot az amerikai kormányzat, mint borok és rövid italok, valamint bőrből készült áruk.

Jelentősen javította azonban a hangulatot, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium közölte, szoros kapcsolatban állnak Washingtonban, és arra számít, hogy előrelépést érnek el a főtárgyalók októberi egyeztetésein Washingtonban.

Az előző két napban Donald Trump amerikai elnök előbb hideget, aztán meleget fújt, amivel ismét megkavarta a piacokat. Kedden az ENSZ Közgyűlésében bírálta Kína kereskedelempolitikáját, és közölte, nem fogadna el egy “rossz megállapodást”. Szerdán viszont arról beszélt, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás hamarabb megszülethet, mint arra bárki számít.

Az európai tőzsdendexek emelkedését visszafogta csütörtök délelőtt az Imperial Brands brit multinacionális dohányipari vállalat profitfigyelmeztetése. A piaci részesedése alapján a világ legnagyobb cigarettagyártó vállalata közölte, hogy idén legfeljebb 2 százalékkal nőhet árbevétele, az egy részvényre jutó nyereség pedig stagnálhat, miután az Egyesült Államokban szigorították elektromos cigaretták forgalmazását.

Az Imperial Brands délelőtt 11 órakor 11,04 százalékos mínuszban, a rivális British American Tobacco pedig 2,14 százalékos veszteségben forgott a londoni értéktőzsdén.

Az eurót 1,0939 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon 11 órakor, 0,02 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésre váltott. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,22 százalékos pluszban, 62,53 dolláron, a WTI pedig 0,23 százalékos nyereségben, 56,62 dolláron forgott 11 órakor.

Kapcsolódó cikkek