Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérően látják a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy vélte, enyhe emelkedéssel nyithat az európai és magyar piac is, mivel szerdán enyhe pluszban sikerült zárniuk az amerikai piacoknak. Kockázat a csütörtöki kereskedésben, és tompíthatja ezt az optimizmust a Shanghai Composite index reggeli 6 százalékos csökkenése – tette hozzá. Mint mondta, a Magyar Telekom nagyon erős számokat produkált gyorsjelentésében, ami miatt emelkedésre számít az elemző a távközlési cég részvényárfolyamában.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének kommentárja szerint negatív hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, a Shanghai Composite index 6 százalékos mínuszban kezdte a napot, így az európai indexeknél is csökkenést vár. A vártnál jobb gyorsjelentést közlő Magyar Telekom kiemelkedhet a mezőnyből – vélekedett, hozzátéve: a vállalat a következő évben a mostani részvényenként 15 forint után 25 forint osztalék kifizetését tervezi, ami 6 százalékos hozamot jelentene a befektetőknek. A KBC Equitas kommentárjában azt írja, összességében pozitív hírekkel szolgált a Magyar Telekom a befektetőknek. Ezek alapján pozitív piaci reakciót vár a KBC, folytatódhat az utóbbi napok menetelése.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 231,13 pontos, 1,00 százalékos csökkenéssel, 22 940,84 ponton zárt szerdán. Mol 145 forinttal, 1,03 százalékkal 13 885 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 128 forinttal, 2,14 százalékkal 5840 forintra esett, forgalmuk 7,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,97 százalékkal 410 forintra gyengült, forgalma 572,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,40 százalékkal 4970 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.