Eltérő az elemzők várakozása

Eltérő az elemzők várakozása

tőzsdeEltérően látják a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdai nyitását az MTI által megkérdezett elemzők.

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője elmondta: a nemzetközi hangulat kedvező ugyan, de szerda reggel a bankszektorra vonatkozó negatív hírek láttak napvilágot. Ezek szerint az önkormányzati hiteleket valószínűleg nem névértéken venné át az állam, ami komoly veszteséget jelentene az OTP-nek.
    
Az elemző úgy fogalmazott: emiatt nagy valószínűséggel mínuszban nyit a hazai tőzsde. A későbbi irányt Rácz Balázs szerint nehéz meghatározni, ezért bizonytalan kereskedésre számít a nap további részében.
    
Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája szerint az amerikai piacok zárva tartása miatt nagy a csend a világban, de a hangulat jónak mondható. Mivel új impulzus nincs, maradhatnak a nulla körüli értékek a délutáni makroadatokig, illetve amíg Amerika ki nem nyit – közölte.
    
A szakember várakozásai szerint a hazai piacon az OTP folytathatja a két héttel ezelőtti, a bankadó meghosszabbítása miatti esés ledolgozását.
    
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 82,97 pontos, 0,43 százalékos emelkedéssel, 19 192,76 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 7,3 milliárd forint volt. A Mol 75 forinttal, 0,40 százalékkal 18 775 forintra erősödött, 497,0 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,96 százalékkal 4220 forintra nőtt, forgalmuk 6,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 398 forintra emelkedett, forgalma 221,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama változatlanul 40 600 forintot ért, a részvények forgalma 226,1 millió forint lett. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 58,0 millió forintos forgalom mellett 45 forinttal, 0,25 százalékkal 17 700 forintra csökkent.