alaprajz (illusztráció), fotó: pixabay.com

Ők nyertek a Népliget tájépítészeti ötletpályázatán

Ők nyertek a Népliget tájépítészeti ötletpályázatán

A 4D Tájépítész Iroda pályaművét értékelte a legjobbnak a bírálóbizottság a Népliget tájépítészeti ötletpályázatán.

Karácsony Gergely főpolgármester az ötletpályázat eredményhirdetésén, pénteken Budapesten arról beszélt, a zöld városvezetés kiemelt célja, hogy a főváros legnagyobb parkját a korábban elfogadott stratégiai tervvel összhangban rendbe tegye.

“Hiszünk abban a városfejlesztésben, amely megpróbálja a kulturális, turisztikai attrakciókat nem besűríteni a város bizonyos pontjaiba, hanem széthúzni és esélyt adni a rozsdaövezetnek”

– emelte ki, majd hozzátette, a városfejlesztési stratégiának esélyt kell adnia ezeknek a kevésbé respektált városi szöveteknek, területeknek, hogy visszaszerezzék régi dicső múltjukat és megmutassák értékeiket. Kifejtette, sok ötletre van szükség, hogy a Népligetet közkedvelt parkká tegyék. Remélem, a Népliget ügye közös ügyünk lesz, az újfajta városfejlesztési közös gondolkodásnak az egyik legfontosabb terepe.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az eredményhirdetésen bejelentette, nem osztják ki az első díjat.

“Nem lehet egy ekkora területre egy ötletet győztesnek hirdetni, mert valamennyi pályázatban voltak olyan elemek, amelyek egy-egy részproblémára jobb megoldást kínáltak, mint a többiek”

– magyarázta.

A bírálóbizottság a beérkezett tizenhatból hat pályaművet díjazott: második díjat és vele kilencmillió forintot nyert a 4D Tájépítész Iroda, megosztott harmadik díjat és hét-hétmillió forintot az OpenSpace Kft., az Újirány Tájépítész Kft. és a Geum Műterem Kft. Megvételt és négy-négymillió forintot nyert a Garten Stúdió Kft. és az Objekt Tájépítészeti Iroda Kft. pályaműve.
Kerpel-Fronius Gábor elmondta, a díjazott pályaművekből kell “összerajzolni” a Népliget koncepciótervét, amely alapjául szolgálhat a későbbi megvalósításnak. Hozzátette: addig is lépéseket tesznek a Népligetről alkotott kép javítására, így például csökkentik a közlekedési terhelését, az autóforgalmat és a parkolóhelyek számát, elbontják a használaton kívüli pavilonokat, rendezik a terület tulajdonviszonyait és a növények gondozása során az őshonos fajok érvényesülését segítik.

Karácsony Gergely főpolgármester a legjobbnak ítélt, 4D Tájépítészeti Iroda pályaművét méltatva azt mondta, a bíráló bizottság szerint az tárja fel a legjobban a Népliget értékeit, és újítja meg ökológiai, természeti eszközökkel.

Mint mondta, a pályamű a park történeti értékeit, elemeit tiszteletben tartja, és jól érzékkel illeszti össze az új funkciókkal és a kortárs tájépítészeti formavilággal. A tervezők jó arányban helyezték el a mai igényeket kiszolgáló elemeket és alkalmaztak természetközeli megoldásokat. A park tervezett úthasználata kellemes, figyelembe veszi a történeti nyomvonalakat, a gyalogoshálózat fejlesztésénél a sétányokat kísérő fasorokat. A készítők is tisztában vannak azzal, a Népliget térszerkezetének helyreállítása évtizedes feladat, amit a zöldfelület folyamatos gondozásával lehet megvalósítani – tette hozzá. Megjegyezte, a pályamű nagy hangsúlyt fektet a park értékeinek bemutatására is, a parkot egyfajta élő értéktárgyként kezeli, összhangban a stratégiai tervvel.

A Fővárosi Önkormányzat korábban közölte, a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben elkészítette a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására.

Majd tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervek alapján elkezdődhessen a park megújítást. A pályázatokhoz kapcsolódóan szavazást indítanak, ahol a közönségdíjas pályázatot választják meg a budapestiek.

Kapcsolódó cikkek