Nagy siker ez az OTP-nek

Nagy siker ez az OTP-nek

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az OTP Bank oroszországi leánybankjának osztályzati kilátását hétfőn a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a hétfő este Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette az orosz OTP-érdekeltség “BB plusz” hosszú távú osztályzatát. A Fitch a besorolási kilátás javítását elsősorban azzal indokolta, hogy megítélése szerint javult az OTP Bank képessége az orosz leánybank megsegítésére a koronavírus-járványból eredő kockázatok mérséklődése nyomán.

“Ezt alátámasztja a magyar gazdasági helyzet normalizálódásából adódó szilárd kilábalási kilátás, az előrehaladott magyarországi oltási program, az alacsony munkanélküliségi ráta, valamint a magyar hatóságok részéről megnyilvánuló erőteljes támogatási és ösztönzési készség”

– áll a Fitch Ratings hétfői elemzésében.

A hitelminősítő szerint az orosz OTP-leánybank hosszú távú besorolását és támogatási minősítését az anyabank támogatási készsége határozza meg, ennek alapja pedig az orosz piac stratégiai fontossága a magyarországi anyabank számára, az OTP által az orosz érdekeltségben fenntartott 98 százalékos tulajdoni hányad, a magas szintű integráció, valamint az, hogy a leánybank esetleges csődhelyzete esetén megoszlana a márkanévben és a megítélésben esett kár.

A Fitch elemzői szerint az OTP-anyabank számára bármilyen támogatási igény kezelhető lenne.

A Fitch Ratings jelenleg stabil kilátású “BBB” osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket. Ez két fokozattal jobb besorolás a cég az orosz OTP-érdekeltségre érvényben tartott hosszú távú osztályzatánál. A Fitch Ratings magyar szuverén besorolása megegyezik a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlegén (S&P Global Ratings) Magyarországra megállapított államadós-osztályzattal.

A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody’s Investors Service jelenlegi “Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg, így a Moody’s a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, így jelenleg a három globális hitelminősítő közül egyedüliként tartja nyilván pozitív kilátással a magyar államadósság-kötelezettségeket.

Kapcsolódó cikkek