A Richter is szerepel a legnagyobb európai K+F vállalatok listáján

A Richter is szerepel a legnagyobb európai K+F vállalatok listáján

A Richter Gedeon Nyrt. a magyarországi székhelyű vállalatok közül egyedüliként felkerült Európai Bizottságban összeállított EU Top 1000-es K+F listára. Ezt közölte a gyógyszeripari cég pénteken az MTI-vel.

Az Európai Bizottság december elején állította össze azoknak a gazdasági társaságoknak a rangsorát, amelyek az Európai Unióban a legtöbb pénzt költik kutatási és fejlesztési programokra. A Richter – amely 2013-ban mintegy 42 milliárd forintot, éves árbevételének a 12 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre – a 166. helyen áll az összesített listán, a gyógyszeripari vállalatok rangsorában pedig a 19. helyen végzett. A lista élén három autóipari társaság áll, a közép-kelet európai régióból a Richteren kívül egyetlen cég sem került be az első kétszázba. Az eredményekből az is kiderül, hogy a legnagyobb K+F “költő” cégeket Nagy-Britannia, Németország és Franciaország adja.

Az 1901-ben alapított Richter Gedeon gyógyszerkutatási és fejlesztési tevékenysége három stratégiai irányt ölel fel: az eredeti készítmények kutatását, a biotechnológiai tevékenységet, valamint a generikus gyógyszerek fejlesztését. Az eredeti gyógyszerkutatás hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul. A társaság több ezer fős kutató-fejlesztő bázissal rendelkezik.