A bankrendszer jobban állta a válságot más ágazatoknál Közép- és Kelet-Európában

A bankrendszer jobban állta a válságot más ágazatoknál Közép- és Kelet-Európában

A közép- és kelet-európai régióban a bankrendszer sokkal jobban állta a pandémia miatt kialakult válságot, mint más ágazatok. Ezt hangsúlyozta Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója csütörtökön online sajtótájékoztatón, ahol a térség banki fúzióit, felvásárlásait elemző legújabb tanulmányukat mutatták be.

Kifejtette, a régió bankrendszerében nem következett be a 2008-2009-eshez hasonló válság, amikor a krízis a teljes gazdaságra hatott. A pandémia alatti visszaesés egyes szektorokat érintett jelentősebben, például a turizmust, a légiközlekedést, az autóipart, a gépgyártást, a bankrendszer viszont “állta a sarat”. Bíró Balázs rámutatott arra is, hogy a járványhelyzet felgyorsította konszolidációt a régió bankszektorában, a változások méretgazdaságossági alapon történnek.

A tanulmányról kiadott közlemény szerint a közép- és kelet-európai régióban az átlagos tőkemegfelelési mutató 1,8 százalékponttal 22,1 százalékra javult 2020-ban az előző éviről.

A kihívások ellenére a legnagyobb bankcsoportok piaci pozíciója 2020-ban stabil maradt. A 15 legnagyobb bankcsoport konszolidált eszközállománya a régió teljes eszközállományának több mint 60 százalékát tette ki. Az 5 legnagyobb bankcsoport listáját az Erste Csoport vezeti 8,7 százalékos piaci részesedéssel, a következő a KBC Csoport 8 százalékos, az UniCredit Csoport 6,6 százalékos, a Raiffeisen 5,5 százalékos, és az OTP 5,1 százalékos piaci részesedéssel. A tanulmány szerint a tranzakciók számát tekintve a legtöbb banki fúzió és felvásárlás a régióban 2020 és 2021 novembere között Szerbiában és Csehországban volt, 6 ügylettel.

A régió legaktívabb felvásárlói a szerb MK Group, a Raiffeisen, a KBC csoport, az OTP csoport és az NLB voltak 2020 és 2021 novembere között. A régió legaktívabb eladója a Sberbank volt ezen időszak alatt.

Kapcsolódó cikkek