Nagyobb területen teremhet a paradicsom jövőre

Nagyobb területen teremhet a paradicsom jövőre

Jelentősen bővülhet az ipari paradicsom hazai termesztése, a mostani 1500 hektár helyett jövőre már 2000 hektáron foglalkozhatnak a jól jövedelmező terménnyel a gazdálkodók. Ezzel is foglalkozik a Magyar Idők szombati száma.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke elmondta, az évtized elején összesen 17-18 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottak be, és félő volt, hogy nemcsak a termelés, de a feldolgozás is megszűnik az országban. Az Univer beruházásainak köszönhetően azonban megmenekült az ágazat, a termelés a többszörösére emelkedett. 

Az idén mintegy 1500 hektáron foglalkoztak ipari paradicsommal, becslések szerint 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz, jövőre pedig minden eddiginél dinamikusabb bővülésre számít a szakember. 

Az Univer kecskeméti telephelyén augusztus végén adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsomfeldolgozó üzemét. A cég ezzel 140 000 tonnára növelte, gyakorlatilag megduplázta éves kapacitását. A beruházás eredményeként jövőre 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot a gazdálkodók – írta a lap.

Ledó Ferenc megjegyezte, az ipari paprika helyzete korántsem ilyen jó, a termelők egyre kisebb területen foglalkoznak szabadföldi paprikával, mert gyakorlatilag nincs, aki leszedje a terményt. Emiatt a feldolgozók is visszafogták a kapacitásaikat – tette hozzá.